Nyheter Triton och Poseidon

Sverige deltar i Frontex-insats i Grekland

Kustbevakningen och Polismyndigheten har idag tillsammans inlett en sju månader lång insats i Frontex operation Poseidon i Grekland. Uppdraget är att bistå Grekland med övervakning av EU:s yttre gräns.

Uppdraget i Medelhavet slutfört

Hälften av de 2 374 som besättningarna på KBV 002 Triton har räddat i Medelhavet har behövt vård ombord. ‒ Besättningarna har återigen satts på prov, men visat ett stort engagemang inför uppgiften och ödmjukhet mot människor i ett svårt och utsatt läge, säger Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson, när KBV 002 Triton återvänder hem till Gotland efter avslutat uppdrag.

Arbetet i Medelhavet fortsätter – men med färre sjöräddningar

Med drygt två veckor kvar av Kustbevakningens deltagande i Frontex operation Triton har situationen i södra Medelhavet förändrats. – Antalet personer som försöker ta sig till Europa från Libyen har minskat kraftigt, säger befälhavare Joakim Håkansson.

Doldisarna som håller verksamheten flytande

Deras insatser syns inte i rapporteringen från Medelhavet men är absolut nödvändiga för att fartyget KBV 002 ska lösa uppgiften på plats. Läs mer om doldisarna som håller verksamheten flytande.

573 räddade efter intensiv insats i Medelhavet

Kustbevakningens fartyg KBV 002 har under söndagen räddat 341 personer från två gummibåtar och en träbåt. Ytterligare 232 migranter har tagits emot från ett örlogsfartyg. Triton är nu på väg mot Italien med 573 människor ombord samt två avlidna.

Gå till nyhetsarkivet