Nyheter Triton och Poseidon

Sverige deltar i Frontex-insats i Grekland

Frontex operationer Kustbevakningen och Polismyndigheten har idag tillsammans inlett en sju månader lång insats i Frontex operation Poseidon i Grekland. Uppdraget är att bistå Grekland med övervakning av EU:s yttre gräns.

Uppdraget i Medelhavet slutfört

Frontex operationer Hälften av de 2 374 som besättningarna på KBV 002 Triton har räddat i Medelhavet har behövt vård ombord. ‒ Besättningarna har återigen satts på prov, men visat ett stort engagemang inför uppgiften och ödmjukhet mot människor i ett svårt och utsatt läge, säger Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson, när KBV 002 Triton återvänder hem till Gotland efter avslutat uppdrag.

Arbetet i Medelhavet fortsätter – men med färre sjöräddningar

Frontex operationer Med drygt två veckor kvar av Kustbevakningens deltagande i Frontex operation Triton har situationen i södra Medelhavet förändrats. – Antalet personer som försöker ta sig till Europa från Libyen har minskat kraftigt, säger befälhavare Joakim Håkansson.

Doldisarna som håller verksamheten flytande

Frontex operationer Deras insatser syns inte i rapporteringen från Medelhavet men är absolut nödvändiga för att fartyget KBV 002 ska lösa uppgiften på plats. Läs mer om doldisarna som håller verksamheten flytande.

573 räddade efter intensiv insats i Medelhavet

Frontex operationer Kustbevakningens fartyg KBV 002 har under söndagen räddat 341 personer från två gummibåtar och en träbåt. Ytterligare 232 migranter har tagits emot från ett örlogsfartyg. Triton är nu på väg mot Italien med 573 människor ombord samt två avlidna.

KBV 002 i hamn med 650 räddade migranter

Frontex operationer På söndagsmorgonen anlände KBV 002 till hamnen i Augusta på Sicilien med 650 räddade migranter ombord. Under dagen kommer migranterna att genomgå en hälsokontroll för att sedan överlämnas till italienska myndigheter.

650 människor räddade i Medelhavet under fredagen

Frontex operationer Kustbevakningens fartyg KBV 002 har under gårdagen genomfört fem sjöräddningsinsatser i södra Medelhavet. Efter ett omfattande räddningsarbete är fartyget nu på väg mot Italien med 650 migranter ombord.

350 räddade och åtta omkomna i Medelhavet under helgen

Frontex operationer Kustbevakningens fartyg KBV 002 har bistått vid tre sjöräddningsinsatser i södra Medelhavet under lördagen och natten mot söndag. Fartyget är nu på väg mot Italien med 358 migranter ombord.

Knarksmugglare upptäckta i Medelhavet

Frontex operationer Kustbevakningens flygplan KBV 501 som för tillfället flyger i Italien för Frontex, upptäckte förra veckan en snabbgående båt med avvikande beteende. Informationen förmedlades till italienska myndigheter, som efter bordning fann 1,7 ton narkotika. Två personer greps i samband med händelsen.

Ny insats i Medelhavet

Frontex operationer Kustbevakningen, i samverkan med Polisen, förstärker i Frontex operation Triton i Medelhavet under 2017. Kombinationsfartyget KBV 002 Triton bistår Italiens gränsövervakning i en tre månader lång insats mellan Italien och Libyen i sommar. I maj är spaningsflygplanet KBV 501 baserat på Sicilien.