Foto: Kustbevakningen

Fritidsbåt med 58 migranter upptäckt av KBV 501

Besättningen på Kustbevakningens flygplan i Medelhavet upptäckte förra veckan en båt med migranter som ledde till en insats på från italienska myndigheter. Under maj stärker Kustbevakningen Italiens gränsövervakning av EU:s yttre gräns i Frontex operation Themis.

KBV 501 upptäckte förra veckan ett oidentifierat objekt i de södra delarna av Adriatiska havet som visade sig vara en segelbåt på väg mot Italien. Segelbåten förde tysk flagg, gick tungt i vattnet för motor utan satta segel och hade luckorna öppna. Det fanns inga spår av utrustning i sittbrunnen, som den här typen av båtar normalt har. Efter att ha informerat italienska myndigheter gensköt en enhet från italienska Guardia di Finanza segelbåten. Ombord fanns 58 migranter. Två ukrainare, som utgjorde besättningen, greps misstänkta för människosmuggling. Resan hade påbörjats i Turkiet.

Båten och samtliga personer fördes till Otranto.

– Det här är ett modus som är känt, och vi har ju erfarenheter från ett känt fall 2015 när KBV 001 Poseidon hittade över 70 personer inträngda i en segelbåt på våg från Turkiet som även den fördes av ukrainare. Den här gången var det vårt flyg som upptäckte båten och kunde leda dit en enhet från italienska gränskontrollpolisen, säger Ronnie Willman, chef för Kustbevakningens flygenhet.

Operationsområdet i operation Themis, som är mindre till ytan än det i tidigare operation Triton, är fortfarande stort och sträcker sig längs Italiens yttre gräns. KBV 501 flyger framförallt i de östra delarna, men flygplanets räckvidd möjliggör emellertid att större områden kan täckas. Hittills i år har antalet migranter på väg över havet till Italien från i första hand Libyen minskat med över 70 procent.

Flygplanet och dess besättningar har beredskap för att delta i sjöräddningar och kan fälla livräddningsflottar om det skulle krävas. Från luften bistår besättningen italienska myndigheter med att upptäcka och identifiera fartyg och båtar som korsar gränsen till Italien.

– Nytt för i år är ett större fokus på smuggling av till exempel narkotika, något som förekommer i de här havsområdena. Vi rapporterar också pågående fiske och eventuella utsläpp av olja. Operation Themis innehåller flera av de uppdrag som vi är vana vid hemma, säger Ronnie Willman.

Fakta om KBV 501

  • Längd: 25,7 m
  • Vingbredd: 27,4 m
  • Höjd: 7,5 m
  • Motorer: Två Pratt & Whitney Canada PW123 turbopropmotorer på vardera 2 500 hk
  • Tryckkabin
  • Maxhastighet: 243 knop IAS (Indicated Air Speed)
  • Normalbesättning: fyra personer, två piloter och två systemoperatörer
  • Tre identiska operatörsplatser för flygspaning.
  • Öppningsbar dörr och fällare för livflottar
  • Utrustning för fällning av provtagningsbojar, lysfacklor m.m.