KBV 477 anlöper Skala Sikaminea med 56 migranter söndagen den 19:e mars 2017. Foto: Kustbevakningen

56 personer räddade efter ny insats på Lesbos

Under gårdagen räddades 56 migranter av besättningen ombord på patrullbåten KBV 477 i sundet mellan Grekland och Turkiet. Antalet räddade sedan insatsen inleddes 2015 är nu uppe i 5295 människor.

På söndagsmorgonen kontaktades KBV 477 på kanal 16 av ett NATO-fartyg som observerat en gummibåt på väg mot Grekland. Drygt tio minuter senare kunde besättningen ombord på KBV 477 lokalisera gummibåten och påbörja ombordtagning av migranterna. Därefter inleddes färden mot hamnen Skala Sikaminea på Lesbos med 35 män, 14 kvinnor och sju barn ombord samt gummibåten på släp.

Kustbevakningens pågående insats i Frontex operation Poseidon utgår från den grekiska ön Lesbos. Här har svenska Kustbevakningen sedan oktober 2015 räddat 5295 människor och gripit 22 misstänkta människosmugglare. Kustbevakningens insats på Lesbos avslutas i april för att istället fortsätta i södra Medelhavet där antalet migranter ökar.

Under maj månad kommer ett av Kustbevakningens havsövervakningsflygplan baseras i Italien för att övervaka EUs yttre gräns i syfte att upptäcka migrantbåtar på väg mot Europa. I juni blir flyget avlöst av ett kombinationsfartyg med besättning som kommer att verka i södra Medelhavet till och med augusti. Båda insatserna sker inom ramen för Frontex operation Triton och leds av Italienska myndigheter.