Foto: Valdemar Lindekrantz, Kustbevakningen

Långa dagar i sökandet efter saknade migranter

Sedan i söndags natt har besättningarna ombord på Kustbevakningens patrullbåtar KBV 476 och KBV 477 deltagit i en sjöräddningsinsats på den grekiska ön Lesbos. Åtta omkomna migranter har omhändertagits efter ett omfattande sökpådrag.

– Båda besättningarna har jobbat många långa timmar de senaste dygnen och är fysiskt trötta men framför allt så är vi ledsna och sorgsna för det inträffade och tankarna går naturligtvis till de liv som gått till spillo, säger teamledare Johan Stenqvist som befinner sig på Lesbos.

Det var vid midnatt, svensk tid, som besättningen ombord på patrullbåten KBV 476 larmades till en olycka rörande en migrantbåt norr om Lesbos. Vid 10-tiden morgonen därpå upptäcktes de första omkomna personerna och vid dagens slut hade åtta livlösa kroppar bärgats ur vattnet.

En frivilligorganisation som deltog i insatsen kunde rädda två överlevande som togs omhand av ambulanspersonal för vidare transport till sjukhus.

– Personerna hade legat många timmar i vattnet så det är ett under att de överhuvudtaget var vid liv, säger Johan Stenqvist.

Sökinsatsen fortsätter nu i begränsad omfattning med enheter från Frontex, den grekiska kustbevakningen och frivilligorganisationer. Det är fortfarande oklart hur många som befann sig ombord på migrantbåten och vad som orsakade olyckan.

Kustbevakningens deltagande i Frontex operation Poseidon utgår från den grekiska ön Lesbos. Här har svenska Kustbevakningen sedan oktober 2015 räddat över 5300 människor och gripit 22 misstänkta människosmugglare. Kustbevakningens insats på Lesbos avslutas den sista april för att istället fortsätta i södra Medelhavet där antalet migranter ökar.