Migranter tas ombord KBV 002. Foto: Kustbevakningen

350 räddade och åtta omkomna i Medelhavet under helgen

Kustbevakningens fartyg KBV 002 har bistått vid tre sjöräddningsinsatser i södra Medelhavet under lördagen och natten mot söndag. Fartyget är nu på väg mot Italien med 358 migranter ombord.

Larmet om en gummibåt i sjönöd kom via sjöräddningscentralen MRCC i Rom strax innan klockan 13.00 på lördagen, svensk tid. Flera enheter skickades till platsen och när KBV 002 var framme hade räddningsinsatsen avslutats. 

Överlevande och omkomna fördes över till det svenska fartyget som har kapacitet att ta hand om dem ombord. Tidigt på söndagsmorgonen togs ytterligare räddade migranter över till KBV 002 från ett italienskt kustbevakningsfartyg.

Ombord KBV 002 finns nu 358 migranter varav flera skadade samt åtta omkomna. Dödsorsaken har ännu inte fastställts och sjukvårdare arbetar tillsammans med övrig personal för att ge de skadade vård tills dess att man nått land.

KBV 002 beräknas ankomma Italien under måndag morgon. Då överlämnas migranterna till italienska myndigheter och frivilligorganisationer för omvårdnad och registrering.

Detta är det första sjöräddningsuppdraget för KBV 002 sedan man påbörjade insatsen den första juni. Till och med den 31 augusti deltar Kustbevakningen med fartyget i Frontex operation Triton. Besättningen ombord KBV 002 består av personal från Kustbevakningen och Polisen samt två sjukvårdare från MSB. Uppdraget är att bistå Italien med övervakning av EU:s yttre gräns, och att rädda liv till sjöss.

Läs mer om Kustbevakningens insatser i Medelhavet här

Kustbevakningens bilder är fria att använda för media och i icke-komersiella syften. Ange Kustbevakningen som upphovsman. Bilder kan retuscheras för att inte identifiera tredje man.