KBV 002 lyfter ombord ett barn
Barn som tas ombord KBV 002.
Foto: Valdemar Lindekrantz

650 människor räddade i Medelhavet under fredagen

Kustbevakningens fartyg KBV 002 har under gårdagen genomfört fem sjöräddningsinsatser i södra Medelhavet. Efter ett omfattande räddningsarbete är fartyget nu på väg mot Italien med 650 migranter ombord.

Larmet om två båtar i sjönöd kom via sjöräddningscentralen MRCC i Rom strax innan klockan 08.00 på fredagsmorgonen. På väg till platsen upptäcktes en gummibåt med migranter av en observant besättningsman på bryggan.

- Hade vi inte sett dem hade de kunnat driva runt länge utan varken mat, vatten eller bränsle. Många saknade flytväst och båten var av dålig kvalitet, säger befälhavare Peo Allard.

Totalt räddades 127 migranter och fördes ombord KBV 002 för registrering. Därefter fick de möjlighet att gå på toaletten och dricka färskt vatten.

Efter den första insatsen var genomförd kunde KBV 002 gå mot det ursprungliga sjöräddningslarmet och påbörja räddningsarbetet på plats. Då hade ytterligare en gummibåt siktats i området. Totalt befann sig tre båtar med migranter i sjönöd.

- Vi gjorde en prioritering efter skicket på båtarna och personerna i dem. Den första räddningen skedde från en gummibåt i dåligt skick och där det fanns många småbarn ombord, säger Peo Allard.

Totalt 650 migranter ombord

Sjöräddningsarbetet avslutades med att ta ombord ytterligare 126 migranter som räddats av två fartyg. Totalt har 650 migranter tagits ombord på KBV 002.

Nu stävar det svenska fartyget åter mot Italien för att överlämna migranterna till italienska myndigheter och frivilligorganisationer. Men arbetet är inte avslutat för besättningen ombord KBV 002:

- Att ha 650 människor ombord på fartyget innebär en mycket stor arbetsbörda för besättningen. De arbetar dygnet runt i skift för att ordna med allt från toalettbesök och mat till sjukvård och ordningshållning. I de senare delarna får vi mycket bra hjälp från MSB och Polisen som också har personal ombord, säger Peo Allard.

Till och med den 31 augusti deltar Kustbevakningen med fartyget KBV 002 i operation Triton. Uppdraget är att bistå Italien med övervakning av EU:s yttre gräns, och att rädda liv till sjöss. En insats som leds av Frontex, EU:s Gräns- och kustbevakningsbyrå.

Besättningen ombord KBV 002 består av personal från Kustbevakningen och Polisen samt två sjukvårdare från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Läs mer om Kustbevakningens insatser i Medelhavet här.