Maskinisterna Daniel och Björn inspekterar en torktumlare ombord KBV 002 Foto: Valdemar Lindekrantz, Kustbevakningen

Doldisarna som håller verksamheten flytande

Deras insatser syns inte i rapporteringen från Medelhavet men är absolut nödvändiga för att fartyget KBV 002 ska lösa uppgiften på plats. Läs mer om doldisarna som håller verksamheten flytande.

Klockan har slagit 05.00 när det börjar klirra och skramla i byssan. Kocken har precis gått på sitt pass och förbereder allt som ska göras under dagen. Fryst kött ska tinas, ägg kokas och bröd gräddas. Som kock gäller det att ha god framförhållning och att hela tiden ligga steget före.


Kocken Figge står i byssan och förbereder mat till besättningen.

I en annan del av fartyget avverkar maskinisterna den sista timmen av sömn innan en ny arbetsdag börjar. Vid huvudkudden ligger telefonen. Det finns alltid någon redo att när som helst på dygnet rycka ut vid behov.

Maskinisternas arbetsplats är fartygets hjärta och ligger längst ner, under vattenytan. Härifrån pumpas värme, vatten, hästkrafter och elektricitet ut i fartyget. Skulle något gå sönder är det maskinisternas uppgift att laga det. Även när det gäller ventilationen eller en trasig diskmaskin. Reservdelarna ombord är begränsade och närmsta hamn ligger inte sällan mer än ett dygn bort.

– Det gör att vi är extra noga med att upptäcka och åtgärda brister innan de blir problem. Allt måste fungera när det blir skarpt läge, säger maskinchefen Niclas Fagerström.

Kocken pumpar också ut energi och bränsle till fartyget som sträcker sig bortom fett, protein och kolhydrater:

– När vi arbetar långa dagar, långt hemifrån, blir en vällagad måltid ofta dagens höjdpunkt. Vi samlas och går igenom vad som gjorts under dagen och vad som behöver göras framöver, säger befälhavare Peo Allard.

Kockens och maskinisternas dagar påverkas av den övriga besättningens arbetsuppgifter och skiftar beroende på vad som händer ombord. Från övervakning och kontroll till sjöräddning och transport av migranter.

– Arbetet ombord är en laginsats där vi litar på varandra. Alla spelar en viktig roll och det skapar en god sammanhållning. Vi syns sällan utåt men ombord är vi inga doldisar, avslutar Niclas Fagerström.