Besättningen på KBV 314 kunde genskjuta och preja smugglingsbåten och gripa två personer.. Foto: Valdemar Lindekrantz

Spektakulärt narkotikabeslag i Skåne

Med hjälp av en snabbgående så kallad ribbåt transporterades det stora narkotikapartiet från Danmark till Ven i Öresund för vidare färd mot det svenska fastlandet. Kustbevakningen kunde preja ribbåten, och efter en snabb och intensiv myndighetssamverkan stoppades smugglingen i Landskrona hamn. Nästa vecka inleds rättegången vid Lunds tingsrätt.

Det är fem män i åldrarna 22-29 år som alla åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling. De misstänks ha smugglat närmare 40 kg narkotika – 28,9 kg amfetamin, 4,9 kg ecstacy samt 3 kg kokain – från Danmark till Sverige via Ven.

Det var den 10 januari i år som smugglingen skulle genomföras. Två svarta sportväskor lastades ombord på den danska sidan Öresund för att sedan transporteras med ribbåt till Ven. Ombord på båten var två av de nu åtalade männen, 28 respektive 29 år gamla. Väl på ön lastades väskorna över till en väntande hyrbil, innan ribbåten gick ut till havs igen med de båda männen ombord. Samtidigt förberedde sig en 22-årig tredje man för att ta den hemliga lasten till fastlandet via bilfärjan till Landskrona.

Händelseförloppet gick dock inte obemärkt förbi. Kustbevakningen fick information om ribbåtens ovanliga förehavanden, och kunde nästan omgående genskjuta den till havs med övervakningsfartyget KBV 314. Efter genomförd kontroll kontaktade Kustbevakningen såväl Tullverket som Polisen med information om en misstänkt pågående smugglingsoperation.

En dryg timme senare var allting över. När bilfärjan från Ven lade till i Landskrona stod kollegor från de tre myndigheterna och väntade. I en av bilarna hittade tulltjänstemännen väskorna med narkotikan, varpå den 22-årige föraren greps. Under det fortsatta arbetet med förundersökningen – som bedrivits av tullkriminalen – har sedan ytterligare två män identifierats som misstänkt delaktiga i smugglingen.

– Vi är glada för att utgången blev så bra och att vi bidragit till att stoppa en omfattande smuggling. Både Tullverket och Polisen agerade också mycket snabbt på våra initiala uppgifter, och det råder ingen tvekan om att vi kompletterar varandra mycket väl när situationer som denna uppstår, säger Patrik Lindén, biträdande stationschef på Kustbevakningen i Malmö.

– Man kan se ärendet som ett skolexempel på myndighetssamverkan när den fungerar som allra bäst. Vi har all anledning att tacka Kustbevakningen för att den här smugglingen kunde avslöjas, säger Lars Bäckström, gränsskyddschef på Tullverket i södra Sverige.

Av de fem åtalade har fyra nekat till brott i förhör, medan en – den 22-åring som greps i Landskrona – har erkänt att han fått i uppdrag att transportera narkotikan till fastlandet. Synnerligen grov narkotikasmuggling kan ge mellan 6 och 10 år i fängelse.