Foto: Kustbevakningen

Smugglare fast med 1,5 miljoner cigaretter i fritidsbåt

Kustbevakningen i Oxelösund har i en kontroll tagit 1 570 000 cigaretter i beslag. Summan av undandragna tullar och skatter för just det här beslaget uppskattas av Tullverket till drygt 3 miljoner kronor.

Kontrollen gjordes av Kustbevakningens KBV 313 den 3 september mot en fritidsbåt på väg mot Sörmlandskusten. Tre män med litauiskt medborgarskap har häktats misstänkta för grovt tullbrott. Ärendet utreds av Tullverket.

– Vi vet att smuggling av cigaretter sker bland annat på det här sättet, med fritidsbåtar över Östersjön. I det här fallet var besättningen uppmärksam och erfarenheten sa dem att båten var intressant, säger Johan Torstensson, Kustbevakningens stationschef i Oxelösund.

Vid kontrollen tog Kustbevakningens besättning de tre männen i förvar. Förhållandena för insatsen till sjöss var idealiska. Svaga vindar och lugn sjö bidrog till ett lugnt ingripande. KBV 313 bogserade fritidsbåten in till kaj i Oxelösund där personal från Tullverket mötte upp och grep de tre männen.

– Alla ärenden av den här typen lämnar Kustbevakningen över till Tullverket. I och med det bistår vi Tullverket i deras utredning. En samverkan mellan hav och land säger Johan Torstensson.

I slutet av förra veckan häktades männen vid Nyköpings tingsrätt, misstänkta för grovt tullbrott. Nu fortsätter förundersökningen, som drivs av tullkriminalen i Stockholm under ledning av åklagare.