Kustbevakningen har kombinationsfartyget KBV 034 på plats Foto: Staffan Ljung

Bärgning av grundstötta lastfartyget planeras

Lastfartyget som gick på grund norr om Helsingborg på tisdagskvällen den 24 september har nu undersökts av Kustbevakningens dykare. Inga skador har hittats. Nu väntar fartyget på att bärgas.

Lastfartyget står fortfarande på grund nära stranden utanför Hittarp norr om Helsingborg. Under onsdagen genomförde Kustbevakningens dykare inspektioner, men kunde inte hitta några skador på fartygets skrov.

Två bogserbåtar är på väg mot olycksplatsen. De har med sig en pråm som ska ta emot bränsle från det grundstötta lastfartyget. Detta för att minimera risken att olja kommer ut i havet när försöken inleds med att dra loss fartyget.

– En bärgningsplan ska presenteras i dag, torsdag. Tills den är framtagen så avvaktar vi. Läktring, det vill säga överföring, av olja från fartyget till pråmen påbörjas nu under eftermiddagen, säger räddningsledare Mattias Heneborn vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Kustbevakningen har kombinationsfartyget KBV 034 på plats. Det är konstruerat för att klara både miljöskydds- och övervakningsuppgifter.

Lastfartygets kapten anhölls efter grundstötningen. Han är fortsatt misstänkt för sjöfylleri alternativt grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik. I morgon, fredag 27 september, hålls häktningsförhandling i Malmö.