Den sjunkna fiskebåten bärgas av KBV 001 Foto: Kustbevakningen

Fiskebåt bärgad efter räddningsinsats

En sjunkande fiskebåt ledde till en sjöräddningsinsats under måndagseftermiddagen. Nu har båten bärgats av Kustbevakningen för att förhindra ett oljeutsläpp.

Strax innan halv två på måndagseftermiddagen kom larmet om en sjunkande dykbåt söder om Smögen på västkusten. Enheter från Kustbevakningen, Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet var snabbt på plats och undsatte sju personer som tvingats överge fartyget.

– Händelsen har hanterats som en olycka och det finns inga brottsmisstankar i nuläget, säger vakthavande befäl Mattias Hansson.

Beslut togs om att inleda en miljöräddningsoperation för att förhindra ett totalhaveri med oljeutsläpp som följd. Cirka 300 liter diesel fanns enligt uppgift i bränsletankarna.

Besättningen ombord Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 032 lyckades koppla den nästan sjunkna fiskebåten i stäven och började bogsera in den mot land.

– Målet var att bogsera in till kaj men det var inte möjligt eftersom båten tog in för mycket vatten och sjönk 25 meter från kajen, säger Mattias Hansson.

Ett mindre oljeläckage konstaterades och eftersom behovet av en snabb insats var nödvändig för att undvika ett större utsläpp i hamnbassängen togs beslut om att bärga fiskebåten.

Kombinationsfartyget KBV 001 från Göteborg tog över på platsen och under måndagskvällen började bärgningen förberedas.

Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen var fiskebåten på land och Kustbevakningens insats kunde därmed avslutas.

– Bärgningsarbetet har gått bra. Genom att ta upp båten ur vattnet har vi förhindrat bränsle och andra oljor från att läcka ut i havet. Nu är det upp till ägaren och dennes försäkringsbolag att ta hand om båten med hjälp av en privat bärgningsfirma, säger Mattias Hansson.