Nyhetsarkiv

Här i nyhetsarkivet finns alla nyheter som publicerats på webbplatsen samlade. Är du intresserad av äldre nyheter kontakta vår webbredaktion.

Minskad risk för oljepåslag efter lyckad saneringsinsats

Hållbar havsmiljö Trots dålig sikt har Kustbevakningens fartyg KBV 048 tillsammans med det danska miljöskyddsfartyget Gunnar Thorson sanerat cirka 1500 liter tjockolja under måndagen. Risken att oljan nu ska nå land i betydande mängder har minskat.

Arbetet med oljeutsläppet på Västkusten fortsätter

Hållbar havsmiljö – Läget har inte förvärrats sedan igår det rör sig fortfarande inte om ett större utsläpp. Samtidigt finns risken att mindre oljefläckar kommer att nå delar av Bohuskusten under dagen, sammanfattar räddningsledaren Filip Lundgren.

Olja har drivit in på svenskt vatten

Hållbar havsmiljö Uppdatering 21.10 På grund av hårda vindar avbryter nu Kustbevakningens fartyg arbetet med att bekämpa oljeutsläppet utanför Marstrand för natten. Arbetet återupptas imorgon bitti när det ljusnat.

Knarksmugglare upptäckta i Medelhavet

Frontex Kustbevakningens flygplan KBV 501 som för tillfället flyger i Italien för Frontex, upptäckte förra veckan en snabbgående båt med avvikande beteende. Informationen förmedlades till italienska myndigheter, som efter bordning fann 1,7 ton narkotika. Två personer greps i samband med händelsen.

Kustbevakningen ska ledas från en ledningscentral

Om oss Den 22 maj 2017 har Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson fattat beslut att Kustbevakningen framöver ska ha en ledningscentral lokaliserad i Göteborg, och att stödledningscentralen i Stockholm ska avvecklas senast den 1 juni 2018.

Ny insats i Medelhavet

Frontex Kustbevakningen, i samverkan med Polisen, förstärker i Frontex operation Triton i Medelhavet under 2017. Kombinationsfartyget KBV 002 Triton bistår Italiens gränsövervakning i en tre månader lång insats mellan Italien och Libyen i sommar. I maj är spaningsflygplanet KBV 501 baserat på Sicilien.

Kustbevakningsflyg på uppdrag i Italien

Frontex Kustbevakningens havsövervakningsflygplan KBV 501 har ombaserats till Italien för att under maj månad övervaka EUs yttre gräns och bidra till att rädda liv. Insatsen sker inom ramen för operation Triton som leds av EUs gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex.

Inget gift i ampullerna på Västkusten

Hållbar havsmiljö Uppdatering 170427: Enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland har Försvarets forskningsinstitut konstaterat att innehållet i ampullerna är ofarligt och det finns ingen anledning till oro om man hittar en sådan ampull.

Långa dagar i sökandet efter saknade migranter

Frontex Sedan i söndags natt har besättningarna ombord på Kustbevakningens patrullbåtar KBV 476 och KBV 477 deltagit i en sjöräddningsinsats på den grekiska ön Lesbos. Åtta omkomna migranter har omhändertagits efter ett omfattande sökpådrag.