Nyhetsarkiv

Här i nyhetsarkivet finns alla nyheter som publicerats på webbplatsen samlade. Är du intresserad av äldre nyheter kontakta vår webbredaktion.

Miljöräddningsoperation inledd efter oljeutsläpp från fabrik i Hälsingland

Hållbar havsmiljö Under lördagskvällen den 23 oktober skedde ett utsläpp av tallbeckolja från en fabrik söder om Ljusne i Hälsingland. Kustbevakningen har under söndagen undersökt utsläppets spridning medan kommunal räddningstjänst vallat in oljan där det varit möjligt. Huvuddelen av oljan som läckt ut är uppsamlad och en mycket liten del befarats ha läckt ut i havet.

Miljöräddningsoperation inledd efter oljeutsläpp i Härnösand

Hållbar havsmiljö Kustbevakningen har sedan i onsdags hjälpt räddningstjänsten i Härnösand med att begränsa ett oljeutsläpp från ett kraftvärmeverk. Eftersom oljan nu drivit ut på statligt vatten har Kustbevakningen inlett en egen räddningsinsats.

Ytterst lite tallbeckolja har påträffats utanför Skutskär

Hållbar havsmiljö Kustbevakningen har sent igår kväll samt under tidiga morgontimmarna fortsatt jobba med att försöka lokalisera vart eventuell olja kan ha hamnat. Under onsdagseftermiddagen hade inga fynd gjorts och i och med det så avslutar Kustbevakningen sitt arbete.

Kustbevakningen på väg till utsläppet i Skutskär

Hållbar havsmiljö Ett utsläpp av tallolja har under natten ägt rum i Skutskär, utanför Gävle. Oljan finns i vattnet, både i anslutning till land och längre ut. Utsläppets storlek är ännu oklar. Enheter från Kustbevakningen är på väg till platsen.

Utredningen och insatsen avslutad i Piteå

Hållbar havsmiljö Kustbevakningen har beslutat om en vattenföroreningsavgift för rederiet till fartyget som släppt ut olja i djuphamnen i Piteå. Därmed avslutas förundersökningen.

Dieselutsläpp i Vättern efter lastbilsolycka

Hållbar havsmiljö Under natten till tisdagen skedde en lastbilsolycka på E4:an mellan Gränna och Jönköping vilket resulterade i ett dieselutsläpp i Vättern. Kustbevakningen arbetar nu tillsammans med räddningstjänsten, miljörestvärdesräddning och väghållare. Målsättningen är att förhindra vidare spridning.

Kommentar: Ansträngt personalläge leder till försämrad förmåga

Om oss Kustbevakningens ansträngda personalläge uppmärksammas idag på ledarplats i Dagens Nyheter, med utgångspunkt i en rapport från TCO-facket Tull-Kust. Innehållet stämmer till stora delar överens med Kustbevakningens budgetunderlag de senaste åren.

Kustbevakningen toppar Kantar Sifos årliga anseendemätning

Om oss Varje år mäter Kantar Sifo anseendet för en rad svenska myndigheter. Årets mätning visar att Kustbevakningens anseende ökar och att myndigheten placerar sig i topp, väl över genomsnittet för svenska myndigheter.

Grundstött fartyg i Ångermanälven

Hållbar havsmiljö På torsdagsmorgonen fick ett 130 meter långt lastfartyg maskinproblem och gick på grund vid Sandö i Ångermanälven. Kustbevakningen arbetar med att minimera riskerna för att olja ska läcka ut i vattnet.