Ansök till att bli kustbevakare senast den 31 januari 2023

20 december 2022 09:55

Dykare

Alexandra är en av Kustbevakningens 850 medarbetare. Totalt ska 150 nya medarbetare rekryteras under några år. Foto: Kustbevakningen.

Nu är ansökan öppen för dig som vill bli kustbevakare. De tidigare kraven på högskolestudier för att antas till grundutbildningen har tagits bort, från och med kursstarten i augusti ingår högskolekurserna i Kustbevakningens utbildningspaket med betald månadslön.

Varje termin startar en klass med 24 aspiranter grundbildningen i Karlskrona. Fram till den 31 januari kan alla som vill börja grundutbildningen den 21 augusti 2023 skicka in sin ansökan. Totalt kommer 150 nya medarbetare att rekryteras under några år.

För att antas till Kustbevakningens grundutbildning krävs:

  • Grundläggande behörighet för högskolestudier
  • Svenskt medborgarskap
  • B-körkort utan trafikvillkor automatväxel
  • Godkänt läkarintyg för sjöfolk

Antagningen sker genom intervjuer, följda av psykologiska, fysiska och praktiska tester. För att antas krävs en personlig mognad och handlingskraft tillsammans med gott omdöme och god samarbetsförmåga. Vi söker utpräglade lagspelare med stor flexibilitet och anpassningsförmåga som vill göra en insats för säkrare och renare hav.

De tidigare kraven på att ha studerat kurserna Fartygsbefäls klass VII (FB VII) och/eller Maskinbefäls klass VII (MB VII) är borttagna. Kurserna ingår istället i Kustbevakningens grundutbildning, som för de aspiranter som behöver läsa en eller båda kurserna blir cirka 2,5 år på betald arbetstid.

Utbildningstiden

Utbildningen inleds med ett års studier med teori och praktik i Karlskrona. Därefter följer sex månaders praktik på en av våra tjugo kuststationer. Efter praktiken avslutas utbildningen med högskolestudierna för de aspiranter som inte redan läst de kurserna.

Under utbildningstiden är man aspirant och har en tidsbegränsad anställning med lön. För att få en tillsvidareanställning i Kustbevakningen måste man klara grundutbildningen med godkänt resultat. Det är möjligt att lägga in önskemål om specifik tjänstgöringsort men det är verksamhetens behov som styr placeringarna.

Ändrad 20 december 2022 09:55

Mer information

Bli kustbevakare