Dagsböter för kemutsläpp i Natura 2000-område utanför Skåne

Kustbevakningens flyg upptäcker och dokumenterar ett pågående utsläpp av palmolja.

Kustbevakningens flyg upptäcker och dokumenterar ett pågående utsläpp av palmolja.

Kustbevakningen upptäckte på måndagen ett kemutsläpp på svenskt territorialvatten utanför Skanör-Falsterbo. Utsläppet nådde en utbredning på cirka åtta kvadratkilometer, motsvarande 1 200 fotbollsplaner. Befälhavaren har dömts till 50 dagsböter.

Kustbevakningens havsövervakningsflyg upptäckte utsläppet förra måndagen 13 november strax före 11:30, och kunde direkt härleda det till ett tankfartyg, flaggat i Bangladesh, som rengjorde sina tankar. Flyget släppte en provtagningsboj som efter analys visade på palmolja. Resultatet matchades mot en referensprovtagning när tankern natten mot tisdagen nådde Göteborg och bordades av Kustbevakningen.

Efter förhör dömdes befälhavaren till 50 dagsböter, motsvarande 37 500 kronor.

Utsläppet av palmolja gick inte att bekämpa.

Rengöring av tankar mellan laster

Utsläppet av palmolja ska ha skett i samband med tankrengöring, vilket enligt internationella regelverk är tillåtet enligt vissa kriterier, till exempel avstånd till land, fartygets fart och att det sker under vattenytan. Tankrengöring görs mellan laster, för att olika ämnen som transporteras i fartygets lasttankar inte ska reagera med varandra.

Befälhavaren på tankern bröt mot samtliga kriterier, bland annat mängden och koncentrationen palmolja, avstånd till land och djup.

Ökande trend tydlig

Transporterna av olika ämnen som används framför allt i nya bränslen ökar, och därmed den här typen av utsläpp, det vill säga utsläpp av andra ämnen än mineralolja.

  • Palmolja används både till livsmedel och biobränsle och är en relativt flyktig produkt, som både bryts ner i vattnet och dunstar i luften.
  • Även tillåtna utsläpp, kopplade till tankrengöring, påverkar havsmiljön och det marina livet – de är kladdiga som andra oljor, och kan därmed skada sjöfågel som vilken annan olja som helst.

 

Ändrad 20 november 2023 09:34

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.