Fartyg loss från grund på Fårö

Lastfartyget som natten till lördag grundstötte på Fårö har dragits loss. Ingen olja kom ut i vattnet i samband med grundstötningen eller bärgningen.

Efter att en bärgningsplan tagits fram och godkänts av Transportstyrelsen, kunde en bogserare dra loss fartyget från grund vid 13.15-tiden på måndagen. Kustbevakningens flygplan har från luften inte kunna upptäcka något utsläpp.

Ombord på fartyget, som gick på grund på Fårö på fredag kväll, fanns 24 000 liter brännolja. Inget utsläpp eller vattengenomträngning skedde i samband med grundstötningen. Ingen person kom heller till skada.

Haveristen har med främre halvan av skrovet stått hårt mot stenbotten.

– Att dra i ett fartyg som står på grund är alltid ett riskmoment, säger Johan Torstensson, räddningsledare på Kustbevakningen.

– Lyckligtvis befann sig fartygets egna tankar akteröver, med fritt vatten under, vilket trots allt gjorde förutsättningarna gynnsamma för att kunna dra loss henne och undvika ett oljeutsläpp. Vädret har också varit till vår fördel och samverkan med alla inblandade, säger Johan Torstensson.

Kustbevakningen har sedan lördag morgon haft flera enheter på plats, bland annat flyg, övervakningsfartyget KBV 313 och miljöskyddsfartyget KBV 031, med beredskap att tömma haveristen på bränslet ombord eller, i värsta fall, påbörja att bekämpa ett utsläpp i havet.

Parallellt med att ha undersökt skrovet med dykare har personal från Kustbevakningen också utrett händelsen. I dagsläget är en person misstänkt för vårdslöshet, alternativt grov vårdslöshet, i sjötrafik.

I väntan på resultatet av rederiets skadebesiktning av skrovet, stannar Kustbevakningen kvar på platsen.

Ändrad 4 november 2021 14:10

Dela

Kontakt

Mattias Lindholm

Presskontakt

Strategisk inriktning och ledningsstöd

Direkt: 0768-99 53 60

Växel: 0776-70 70 00

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.