Nu kan du söka till Kustbevakningens grundutbildning

Dykare

Nu är det dags att söka till Kustbevakningens grundutbildning som börjar i januari 2024. Foto: Kustbevakningen.

Den 20 juni–4 augusti pågår ansökningstiden till Kustbevakningens grundutbildning som börjar i januari nästa år. Sedan i vintras är kravet på högskolestudier för att antas till utbildningen borttagna, de kurserna ingår numera i grundutbildningen som tar 2,5 år med betald månadslön.

Varje termin börjar en klass med 24 aspiranter Kustbevakningens grundbildning i Karlskrona. Totalt ska Kustbevakningen, under några års tid, rekrytera 150 nya medarbetare.

Utbildningen inleds med ett års studier med teori och praktik. Därefter följer sex månaders praktik på en av våra tjugo kuststationer. Efter praktiken avslutas utbildningen med högskolekurserna Fartygsbefäl klass VII och/eller Maskinbefäl klass VII för de aspiranter som inte redan läst dem.

För att antas till Kustbevakningens grundutbildning krävs:

  • Grundläggande behörighet för högskolestudier
  • Svenskt medborgarskap
  • B-körkort utan trafikvillkor automatväxel
  • Godkänt läkarintyg för sjöfolk

Antagningen sker genom intervjuer, följda av psykologiska, fysiska och praktiska tester. För att antas krävs en personlig mognad och handlingskraft tillsammans med gott omdöme och god samarbetsförmåga. Vi söker utpräglade lagspelare med stor flexibilitet och anpassningsförmåga som vill göra en insats för säkrare och renare hav.

Under utbildningstiden är man aspirant och har en tidsbegränsad anställning med lön. För att få en tillsvidareanställning i Kustbevakningen måste man klara grundutbildningen med godkänt resultat. Det är möjligt att lägga in önskemål om specifik tjänstgöringsort men det är verksamhetens behov som styr placeringarna.

Den 20 juni–4 augusti pågår ansökningstiden till terminsstarten den 22 januari 2024.

Ändrad 20 juni 2023 14:49

Dela

Att jobba som kustbevakare

Kontakt

Kustbevakningen Karlskrona

Växel: 0776-70 70 00

Fax: 0455-105 21

Box: 536

371 23 Karlskrona

Besöksadress: Stumholmen, Karlskrona

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.