Nya oljeutsläpp från Marco Polo

Operation Marco Polo KBV 314

KBV 314 har deltagit i söndagens evakuering av Marco Polo. Foto: Kustbevakningen.

Passagerarfärjan Marco Polo har drivit av grundet och sedan åter ställt sig på grund. Under ledning av Sjöfartsverket evakueras fartyget under söndagseftermiddagen.

Vid 13-tiden på söndagseftermiddagen gled haveristen av grundet orsakat av hårt väder på platsen. Delar av besättningen evakuerades under ledning av Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral JRCC.

Kustbevakningens miljöräddningsoperation fortsätter. Syftet är att begränsa och bekämpa både den tidigare och den nya olja som släpps ut. Kustbevakningsflyget kunde under söndagseftermiddagen se olja i havet som enligt nuvarande prognoser driver mot Norje i Pukaviksbukten och Karlshamn. 

Det är i nuläget okänt hur mycket olja som släppts ut. Kustbevakningen har hittills tagit upp 30 kubikmeter olja och oljeavfall.

Löpande kontakter äger rum med Marco Polos rederi och dess kontrakterade bolag som anlitats. Samverkan sker också med kommuner i närområdet, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket, MSB, länsstyrelser, Sjövärnskåren, Sjöräddningssällskapet och många andra.

Ändrad 29 oktober 2023 15:59

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.