Utsläpp söder om Lysekil

Andreas Grahn

Kustbevakningen tar prover på utsläppet. Foto: Olle Widell, Kustbevakningen

På måndagskvällen den 12 juni upptäckte Kustbevakningens flygövervakning ett utsläpp i ett område söder om Lysekil på Västkusten. Utsläppet består av vita klumpar, stora som golfbollar.

Under måndagskvällen upptäckte Kustbevakningens flyg ett utsläpp söder om Lysekil. Under tisdagen och onsdagen har Kustbevakningen fortsatt att övervaka utsläppet med flyg och har flera fartyg i området. Besättningarna har tagit prover och konstaterar att ämnet troligtvis är oljesyra, en vegetabilisk produkt. Den är inte farlig i rimliga mängder, men kletig, vilket troligen kan ställa till det för fåglar och på stränder.

– Utsläppet tycks ha lösts upp och är allt mer utspritt, berättar Hanna Bühler Adolfsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen. Det har inte varit möjligt att sanera eftersom det rört sig om små klumpar utspridda över ett stort område. Under tisdagen sträckte sig utsläppet över ett smalt område, cirka 4 kilometer långt. Under onsdagen är klumparna ännu mera utspridda.

En förundersökning om utsläppet är inledd.

Kustbevakningen vill uppmana allmänheteten att kontakta Kustbevakningens ledningscentral om man ser större mängder med liknande klumpar till sjöss. Har utsläppet flutit i land kontaktas berörd kommun.

Utsläppet ser ut som vita klumpar, stora som golfbollar. Foto: Olle Widell, Kustbevakningen.

Ändrad 14 juni 2023 15:30

Dela

Kontakt

Kustbevakningens ledningscentral

Direkt: 0776-70 60 00

Du kan vända dig till Kustbevakningens ledningscentral dygnet runt för att bland annat tipsa om du sett något misstänkt, till exempel olja i vattnet eller vårdslösa båtförare.

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.