Nyheter operation Triton

Kustbevakningen förstärker sin närvaro i Medelhavet

Många människor har mist livet när de försöker ta sig över Medelhavet, de flesta utanför Libyens kust. Därför planerar Kustbevakningen på uppdrag av EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex att förstärka sin närvaro i södra Medelhavet under de mest intensiva vår- och sommarmånaderna.

Flygplanet åter från Italien

Kustbevakningens spaningsflygplan KBV 501 har landat på Skavsta i Nyköping efter avslutat uppdrag i Italien. Flygplanet med besättningar har ingått i Frontex operation Triton, en gemensam insats för att stödja italiensk gränsövervakning vid EU:s yttre gräns.

Havsspaning i Italien ger resultat

Svenska Kustbevakningens spaningsflygplan KBV 501 har de senaste dagarna upptäckt båtar med migranter till havs utanför Italien. I tisdags kväll utsågs KBV 501 till OSC, On Scene Coordinator, sjöräddningscentralens förlängda arm på platsen för en räddningsinsats.

KBV 501 har lyft mot Italien

Kustbevakningens spaningsflygplan KBV 501 har lämnat Skavsta och Sverige för ett månadslångt uppdrag i Italien. I Frontex operation Triton är uppgiften att bistå Italien med att övervaka landets yttre gräns och att bidra till att liv kan räddas.

Pressmaterial KBV 001 i Göteborg

Här finns pressmaterial med anledning av att Kustbevakningens fartyg Poseidon anländer till Göteborg efter att under tre månader räddat migranter på Medelhavet.

Gå till nyhetsarkivet