Nyheter: Säkerhet till sjöss

Kustbevakningens nyheter skapas under den huvudingång på webbplatsen där den hör hemma. Här hittar du nyheter som sorteras in under området Säkerhet till sjöss. Det är till exempel nyheter om Kustbevakningens arbete med sjötrafikövervakning, sjöräddning och gräns- och tullkontroll.

Sjöräddning mellan Gotska Sandön och fastlandet

Torsdag klockan 17.10 fick Kustbevakningens ledningscentral i Stockholm ett Mayday via VHF från en nödställd person i mindre båt mellan Gotska Sandön och fastlandet. Personen meddelade att han kunde vara kolmonoxidförgiftad. Sändningen bröts under samtalet.

Lastbil stoppades två gånger efter bristfällig lastsäkring

Under torsdagskvällen stoppade Kustbevakningens lastsäkringsinspektörer i Malmö en utländsk lastbil i från att komma med färjan från Sverige till Tyskland på grund av bristfällig lastsäkring. – Det hade kunnat sluta mycket illa, säger Arvid Tedvik, lastsäkringsinspektör i Malmö.

Så arbetar Kustbevakningen med vattenskotrar

I takt med att vattenskotrar blir ett allt vanligare inslag längs med kusten och i storstadsregionerna får Kustbevakningen ta emot många samtal från personer som blivit störda eller skrämda. Hur hanterar Kustbevakningen frågan om vattenskotrar och vad säger lagen?

Positiva möten till sjöss

För fjärde året i rad genomförde Kustbevakningen en nationell sjösäkerhetsvecka. I år var fokus det goda mötet, med målet att träffa och föra dialog med medborgarna.

KBV 312 på plats under Tall Ships Race i Halmstad

I helgen som gick inleddes segeltävlingen Tall Ships Race i Halmstad. Kustbevakningen fanns på plats med övervakningsfartyget KBV 312 som både visades upp och användes i skarp verksamhet.

Statsministern ombord på Kustbevakningens fartyg

På temat trygghet inledde Statsminister Stefan Löfven sin veckolånga turné med start ombord på Kustbevakningens fartyg KBV 032. Under färden som gick mellan Marstrand och Skärhamn hann statsministern både styra fartyget och få en inblick i kustbevakarnas vardag ombord.

Gemensam kraftsamling för att rädda liv på sjön

Glädje är att vara ute på sjön i egen båt, men tyvärr kan lycka snabbt förvandlas till olycka. Nu kraftsamlas det för att fler ska överleva på sjön och att fler ska känna till olycksriskerna. Transportstyrelsen kommer tillsammans med medlemmarna i Sjösäkerhetsrådet (där Kustbevakningen ingår) att genomföra två parallella kampanjer: (o)lycka på sjön och Ta hand om dig på sjön.