Foto: Kustbevakningen

Ensamseglare hittad efter lång sjöräddningsinsats

Fin samverkan mellan Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen under flera dagars sjöräddningsoperation. Se film från räddningsögonblicket.

En ensamseglare anmäldes försvunnen till Kustbevakningen i onsdags. Kustbevakningen skickade över meddelandet till Sjöfartsverket flyg och sjöräddningscentral JRCC, som ansvarar för sjöräddningen i Sverige. Sedan dess har Kustbevakningens flyg och kombinationsfartyg KBV 033 tillsammans med Sjöfartsverkets helikopter, sjöräddningssällskapets båtar och många andra deltagit i sökandet efter den försvunna ensamseglaren.

På fredagen hittade sjöräddarna från Sjöräddningssällskapet i Arkösund vrakdelar. Från luften sökte Kustbevakningens flygplan KBV 502 samt två av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar efter den saknade personen. Allt tydde på att segelbåten havererat, förmodligen under natten till onsdagen, och utsikterna för att hitta mannen vid liv var därmed inte goda. Men kl. 14.38 på fredagseftermiddagen, i samband med att en av räddningshelikoptrarna anslöt till sökområdet från sydväst, gjordes en observation av en person stående på en ö cirka 6,5 km söder om Harstena. Det var ensamseglaren. Och han var vid god vigör. På klipphällen hade han skrivit HELP med hjälp av mossa.

Sjöfartsverket har riktat ett varmt tack till alla som hjälpt till under veckan - alla frivilliga sjöräddare, alla kustbevakare i fartyg och i flygplan, alla poliser, hundförare, boende i skärgården, segelmakare, försvarsmaktsanställda, engagerade privatpersoner, skeppare på taxibåtar och på handelsfartyg som rört sig i området, helikopterbesättningar. Se mer i filmen nedan.