Kerstin, systemoperatör

Bestättning

"2023 firar jag 30 år i Kustbevakningen," berättar Kerstin, till vänster i bild. Foto: Kustbevakningen.

Kerstin arbetar som systemoperatör på Kustbevakningens flygenhet. Arbetet utgår från Skavsta flygplats utanför Nyköping men cirka hälften av arbetstiden sker i luften. Tjänsten innebär att sköta den elektroniska spaningsutrustningen ombord under flygningarna, dokumentera och fotografera, samt kommunicera med fartyg, egna enheter och Kustbevakningens ledningscentral via radio och chatt. 

Hur är arbetet upplagt?

– Som systemoperatör arbetar man oregelbundna arbetstider, alla tider på dygnet och alla dagar på året, både vardagar och helger. Ett vanligt upplägg är att arbeta fyra 12-timmarsdagar i sträck, eller tre nätter, därefter kan det blir allt mellan tre dagar och en vecka ledigt innan nästa pass, säger Kerstin.

För att bli systemoperatör är det en fördel att ha arbetat på något av våra fartyg först, men det är inte ett absolut krav. Däremot är det ett krav att ha genomgått Kustbevakningens grundutbildning i Karlskrona, samt en särskilt framtagen systemoperatörsutbildning som sker på flygenheten på Skavsta i Nyköping.

Varför sökte du till Kustbevakningen?

– Jag arbetade tidigare i flygtrafikledningen i Visby och träffade då ofta kustbevakningsflygarna. De berättade om jobbet och att de behövde systemoperatörer och det lät som ett intressant arbete. 2023 firar jag 30 år i Kustbevakningen, berättar Kerstin.

Den flygande arbetsskaran består av 13 piloter och 13 systemoperatörer. Det är inte fasta gäng som alltid flyger ihop, utan personalen blandas hela tiden. Varje flygbesättning består av två piloter och två systemoperatörer och arbetar i något av de tre flygplanen KBV 501, 502 och 503.

Huvuduppdraget är att bevaka miljön till havs, men i arbetet ingår också sjöräddningar, fiske-, tull- och sjötrafikövervakning och mycket mera.

Vad är det bästa med ditt arbete?

 – De varierande arbetsuppgifterna, att vi kan bidra till en bättre miljö genom vår övervakning och att vi då och då hjälper till att rädda folks liv. Att jag dessutom ofta har en fantastisk utsikt från jobbet gör inte saken sämre! Jag slutar aldrig att imponeras av mina fantastiskt duktiga kollegor! avslutar Kerstin.

Vid ett par tillfällen per år utför svenska kustbevakningsflyget fiskeövervakning i ett reglerat område i Norska havet väster om Norge. Här är besättningen på väg ut till en av dessa flygningar.

Dela

Fakta Kustbevakningens flyg