Foto: Valdemar Lindekrantz

Gör skillnad till sjöss - sök vår grundutbildning med start 2019

Vill du göra en insats för säkrare och renare hav? Är du en trygg person som bevarar lugnet även i krissituationer? Då kanske yrket som kustbevakare passar dig.

Inget vanligt arbete
Tidig morgon eller sen kväll. Under gassande sol eller i isande kyla - dygnet runt, året om finns vi på plats längs Sveriges kust för att rädda, hjälpa och övervaka.

Som kustbevakare har du ett stimulerande och aktivt arbete där du tillsammans med dina kollegor löser varierande arbetsuppgifter. Vardagligt rutinarbete under patruller till sjöss, på land eller i luften varvas med intensiva arbetspass där du kan ställas inför utmanande och svåra situationer.

Variationen gör att ingen patrull är den andra lik. Du lever och arbetar nära dina kollegor och samarbetet er emellan är ett måste för att kunna lösa uppgiften. Detta skapar en arbetsplats som kännetecknas av, tillit, gemenskap och yrkesstolthet.

Kustbevakningsyrket ställer höga krav på personlig lämplighet och förmåga att hantera myndighetsutövning. I din roll som kustbevakare kommer du att möta människor som till exempel misstänkts ha begått brott eller som befinner sig i en utsatt situation. Det kräver en personlig mognad tillsammans med ett gott omdöme och en god kommunikativ förmåga.

Gör skillnad till sjöss
Nu söker vi 20 aspiranter till vår grundutbildning som startar i januari 2019. Utbildningen omfattar två terminer teori i Karlskrona samt praktisk kompetens inom sjömanskap. Efter teorin genomförs en termin sjöpraktik ute i Kustbevakningens verksamhet.

Studierna bedrivs på heltid och undervisningen sker med lärare från Kustbevakningen, Tullverket, Polismyndigheten och olika universitet. Undervisningen är inriktad på problemlösning och bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar.

Lön under utbildningstiden
Under utbildningstiden har du en tidsbegränsad anställning med lön. Efter genomförd och godkänd aspirantutbildning övergår anställningen i en tillsvidareanställning. Under aspirantutbildningens gång får du chans att lämna önskemål om vilken av kuststationerna du vill tjänstgöra vid (se gärna på vår hemsida vilka stationer som finns) men placering kommer att ske där verksamhetsbehovet är som störst.

Läs mer om ansökningsprocessen och vad som krävs via länkarna till höger. Där finns även en direktlänk till ansökan.

Sista ansökningsdag är 12 augusti 2018.