Foto: Pontus Björkman Goltz

Dags att söka till vår grundutbildning

Vill du göra en insats för säkra och rena hav? Är du en trygg och flexibel person som bevarar lugnet även i krissituationer? Då kanske yrket som kustbevakare passar dig.

Nu söker vi 25 aspiranter till vår grundutbildning som startar 11 januari 2021. Utbildningen omfattar två terminer teori i Karlskrona inklusive praktisk kompetens inom sjömanskap. Efter teorin genomförs en termin sjöpraktik ute i Kustbevakningens verksamhet. 

Studierna bedrivs på heltid och undervisningen sker med lärare från Kustbevakningen, Tullverket, Polismyndigheten och olika universitet. Undervisningen är inriktad på problemlösning och bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar.

Lön under utbildningstiden

Under utbildningstiden har du en tidsbegränsad anställning med lön. Efter genomförd och godkänd aspirantutbildning övergår anställningen i en tillsvidareanställning.

Ny geografisk antagningsprocess

Nytt för i år är att vi vill att du anger vilket eller vilka geografiska områden du söker till. Under aspirantutbildningen får du sedan möjlighet att lämna in önskemål om vilken kuststation du vill arbeta på. Placering kommer dock att, inom sökt område, ske där verksamhetsbehovet är som störst.

Områdena du kan söka till är följande:

  • Område 1: Ks Luleå, Ks Örnsköldsvik, Ks Umeå
  • Område 2: Ks Härnösand, Ks Hudiksvall, Ks Gävle
  • Område 3: Ks Vaxholm, Ks Djurö, Ks Södertälje, Ks Oxelösund
  • Område 4: Ks Västervik, Ks Oskarshamn, Ks Slite
  • Område 5: Ks Karlskrona, Ks Malmö, Ks Falkenberg
  • Område 6: Ks Göteborg, Ks Lysekil, Ks Vänersborg, Ks Strömstad

Sista ansökningsdag är 7 augusti 2020. Utbildningsstart är 11 januari 2021.

Du hittar mer information om att arbeta som kustbevakare, vilka antagningskrav som gäller och hur du ansöker via länkarna till höger.