Flytväst

Kustbevakare bär flytväst i båt

En flytväst kan rädda ditt liv. Foto: Valdemar Lindekrantz

Flytvästen ökar chanserna att överleva om olyckan skulle vara framme. Allra bäst är det förstås att undvika att hamna i vattnet. I överbyggda båtar med fästen för säkerhetslina bör man använda en säkerhetssele eller flytväst med inbyggt fäste för säkerhetslina.

Välj rätt flytväst

Val av rätt flytväst beror på simkunnighet, användningsområde, storlek, passform och personlig smak. 

  • Den som inte kan simma ska ha en räddningsväst som finns för barn från 3 kg upp till vuxna på över 100 kg. Det finns också uppblåsbara räddningsvästar för den som vill ha både rörelsefrihet, extra flytkraft och hjälp att vändas till ryggläge.
  • En bra flytväst som håller en person över 25 kg flytande med god marginal har säkerhetsklassningen 50 Newton (50N). Flytväst kräver simkunnighet eftersom den inte vänder personen till ryggläge. I den här kategorin ingår förutom allround-flytvästar även flytvästar för vattensport, funktionsflytvästar och flytkläder – alltså vad de flesta väljer och behöver. En flytväst bör erbjuda en bra balans mellan funktion, rörelsefrihet och flytförmåga.
  • Det är viktigt att välja flytväst i rätt storlek och med rätt passform. Observera att storleksindelningen baseras på användarens ungefära kroppsvikt (till exempel 50-70 kg) istället för storlek (till exempel M). Kom ihåg att passformen på västen är viktigare än exakt rätt viktintervall, väger man 75 kg men passar bättre i en väst som det står 50-70 kg på så är det den man ska välja. Det är viktigt att västen inte är för stor så att den glider upp om man trillar i. Det blir också ansträngande att simma om man hela tiden måste dra ner flytvästen.
  • Ett alternativ är flytoveraller som både värmer och ger flytkraft.

Flytvästen räddar liv

Årligen, i Sverige, mister cirka 20 personer livet till följd av drunkning i samband med olyckor där fritidsbåtar är inblandade. I genomsnitt är 80 procent av drunkningsoffren män mellan 50 och 90 år och hela 85 procent saknar flytväst när de hittas.

Enligt Svenska livräddningssällskapet hade 125 personer kunnat ha överlevt om de använt flytväst av de 252 personer som drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste tio åren. Och hela 227 personer skulle överlevt om de använt flytoverall och kunnat larma.