Bibehållet högt resultat i årets anseendemätning

Medarbetare Kustbevakningen

Kustbevakningen fortsätter att nå höga resultat när Verian mäter anseendet bland svenska myndigheter. För fjärde året i rad ligger myndigheten i topp.

− Att vi fortsätter att leverera i vårt viktiga uppdrag är grunden för ett gott anseende. Kustbevakningens medarbetare är vår absolut viktigaste tillgång. Det är en förmån varje dag att vara chef över en verksamhet med så mycket kompetens, kunskap och yrkesstolthet. Medarbetarna är Kustbevakningen, säger generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

Efter att 2020 ha halkat ner till en andraplats i undersökningen, är 2024 fjärde året i rad där Kustbevakningen ligger i topp. Enligt Verian (tidigare Kantar Public), som genomför den årliga anseendemätningen, ökar flera myndigheter med uppdrag för samhällets säkerhet.

Indexet för myndigheterna går generellt upp i mätningen. Verian skriver på sin webbplats att "Det finns en positiv riktning i årets ranking av myndigheternas anseende. Dels flera rejäla återhämtningar i jämförelse med fjolåret, dels flera nya myndigheter som samtliga kliver in på den övre halvan."

− Det pågår ett krig i Europa, det görs stora ansträngningar i kampen mot kriminalitet och terrorism, vi befinner oss i en gråzon med desinformation och försök att på olika sätt destabilisera samhällssystemet. Kustbevakningen, som verkar i våra hav och stora sjöar, är en central aktör i uppbyggnaden av ett robust totalförsvar. Att då ha ett gott anseende är viktigt, förtroendet för myndigheterna är en grundpelare i vår demokrati, säger Lena Lindgren Schelin.

Verian har mätt anseendet för 48 myndigheter

  • Årets mätning utgår från 10 278 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer om deras förtroende för ett antal statliga myndigheter.
  • Intervjuerna gjordes 23 maj-10 juni 2024.
  • Med 70 i anseendeindex intar Kustbevakningen fortsatt en förstaplats.
  • Genomsnittet i mätningen är 42.

Ändrad 25 juni 2024 10:49

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.