Stärkt sjöövervakningsverksamhet genom internationella samarbeten
Regeringen har gett Kustbevakningen i uppdrag att stärka svenskt deltagande i internationella samarbeten inom myndighetens verksamhetsområde.
I uppdraget ingår bland annat att:
- Utgöra den nationella operativa kontaktpunkten inom Natos nätverk för skydd av kritisk undervattensinfrastruktur, Critical Undersea Infrastructure Network, CUIN, i ett nära samarbete med Försvarsmakten.
- Samordna det nationella genomförandet av EU:s maritima säkerhetsstrategi, EUMSS, med tillhörande handlingsplan.
- Delta i EU:s gemensamma plattform för informationsdelning, Common Information Sharing Enviroment, CISE-samarbetet.
- Utgöra den operativa kontaktpunkten inom ramen för samarbetetet för skydd av infrastruktur i Nordsjön, Joint Declaration on Cooperation Regarding Protection of Infrastructure in the North Sea.
Uppdraget ska genomföras i samverkan med berörda myndigheter såsom Försvarsmakten, Sjöfartsverket, Polismyndigheten, Post- och telestyrelsen, Affärsverket svenska kraftnät och Statens energimyndighet.
Natos nätverk för skydd av kritisk undervattensinfrastruktur
Nato har etablerat ett nätverk, Critical Undersea Infrastructure Network, CUIN, för att förbättra säkerheten för undervattensinfrastruktur.
Nätverket fokuserar på informationsdelning och på att öka medvetenheten om potentiella hot. Det är uppdelat i två delar, en strategisk och en operativ del. Kustbevakningen är inom ramen för nätverket Sveriges operativa kontaktpunkt.
EU:s maritima säkerhetsstrategi
EU:s maritima säkerhetsstrategi, EUMSS, med tillhörande handlingsplan uppdaterades under det svenska EU-ordförandeskapet och antogs av rådet i oktober 2023. Under 2026 ska en första utvärdering av genomförandet av handlingsplanen ske i form av en genomföranderapport från kommissionen. Handlingsplanen omfattar 164 aktiviteter som i varierande grad berör svenska myndigheter.
Kustbevakningen berörs av ett åttiotal aktiviteter, där framför allt aktiviteter som stärker den operativa förmågan och skapar synergier mellan medlemsstater är av särskild vikt.
En av de bärande principerna med den maritima säkerhetsstrategin är att utveckla och stärka civilt-militärt samarbete. Handlingsplanen lyfter ett antal aktiviteter för detta, rörande såväl insatser utanför EU som informationsdelning mellan olika sjöövervakningssystem.
Gemensam deklaration för samarbete i syfte att skydda infrastruktur i Nordsjön
Vid ett möte i Belgien 2023 med nationella säkerhetsrådgivare från nio länder antogs en deklaration som innehåller en folkrättsligt icke bindande överenskommelse om att dela information rörande skydd av undervattensinfrastruktur i Nordsjön.
Sverige har för avsikt att ansluta sig till deklarationen. Informationsutbytet inom ramen för detta samarbete sker främst via en säker plattform för informationsutbyte som driftsattes i januari 2025. En anslutning till samarbetet innebär att svenska myndigheter kan få förvarningar om fartyg som kan komma att kartlägga eller skada maritim infrastruktur eller bedriva annan olämplig verksamhet i svenska vatten. Kustbevakningen har i uppdrag att utgöra nationell operativ kontaktpunkt inom ramen för samarbetet.