Fredag: Inga spår efter olja till sjöss i västra Blekinge

Kustbevakningen har karterat vattenområdet som på torsdagen drabbades av ett oljebälte från Stillerydshamnen i riktning mot Hanö. Det finns på fredagsförmiddagen inga synbara spår efter utsläppet. Kustbevakningen fortsätter att spana från luften under eftermiddagen.

Den mycket tunna oljefilmen som upptäcktes på torsdagen ser än så länge på fredagen ut att ha försvunnit, något som följer det förväntade för den här typen av mycket lätta oljehinnor på havsytan.

I området finns KBV 003 Amfitrite som med drönare har spanat för att upptäcka olja. Kustbevakningens flyg har inte heller sett några tydliga spår från luften, men utesluter inte att det mer kustnära skulle kunna finnas mindre förekomster. Sikten under förmiddagen har varit dålig, men väntas enligt väderprognosen bli bättre under dagen.

Förundersökning pågår om misstänkt brott mot lagen om åtgärder mot förorening från fartyg, dels för att ta reda på om brott ligger bakom utsläppet, dels för att ta reda på ämnet. En första analys visar att det troligtvis inte är mineralolja, utan snarare en vegetabilisk produkt.

Ytterligare prover av oljan har skickats för analys.21 mars 2024

Utsläpp av oljeprodukt i västra Blekinge

Kustbevakningen har varit på plats vid ett utsläpp i vattenområdet från Stillerydshamnen i riktning mot Hanö. Det finns på torsdagskvällen inga uppgifter om varifrån utsläppet kommer eller vad det är för oljeprodukt.

Oljan, som befinner sig på havsytan, är mycket tunn och doftfri, vilket tyder på att det inte är mineralolja. Ytterligare informationsinhämtning och noggrannare undersökningar sker under fredagen.

Kustbevakningen återkommer när mer information finns.

Ändrad 22 mars 2024 12:44

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.