Kustbevakningen och polisen har undsatt 1802 migranter i Medelhavet

11 november 2023

Ombord på svenska KBV 475 i Medelhavet har en besättning bestående av tre personer arbetat tillsammans med en sambandsofficer från italienska Guardia di Finanza. Foto: Kustbevakningen.

Nyligen genomförde svenska Kustbevakningen och Polismyndigheten säsongens sista patrull på uppdrag av Frontex. Under vinterhalvåret har de svenska besättningarna totalt undsatt 1802 personer under 59 sjöräddningar utanför ön Lampedusas kust i Medelhavet.

Från oktober till april varje år har den svenska Kustbevakningen och Polismyndigheten personal i Medelhavet på uppdrag av Frontex, EU:s gemensamma gräns- och kustbevakning. Uppdraget för svensk del är gränsbevakning vilket bland annat innebär att förhindra narkotikasmuggling och illegalt fiske, men huvuddelen av arbetstiden består av att hjälpa till vid sök- och räddningsinsatser och eskortera migranter till land.

Under den gångna säsongen har Sverige bidragit med RIB-båten KBV 475 och fyra besättningar som arbetat skift utanför den italienska ön Lampedusa. Varje patrull har haft tre svenska besättningsmän ombord och en sambandsofficer från italienska Guardia di Finanza. Totalt har vi bidragit med 231 patruller.

Peter Widlund, som är ansvarig för utlandsuppdragen på Kustbevakningen, är mer än nöjd med den svenska insatsen.

– Sverige har bidragit med fyra mycket kompetenta besättningar och ledning på Lampedusa och i Rom. Samtliga insatser under den gångna säsongen har genomförts väl, säger Peter Widlund.

Fakta

Från oktober till april har svenska Kustbevakningen och Polismyndigheten deltagit i att bevaka EU:s yttre gräns genom Frontex operation Themis.

Under den gångna säsongen 2023-24 genomförde de svenska besättningarna:

  • 231 genomförda patruller
  • 59 genomförda sjöräddningar
  • 1802 undsatta migranter
  • 8432 nautiska mil totalt patrullerad distans (motsvarar 1561 landmil)

Den centrala Medelhavsrutten, där Lampedusa ingår som en central punkt för den irreguljära migrationen till Europa, hade det högsta antalet irreguljära migranter av samtliga vägar in i EU under 2023. Denna rutt har visat en nedåtgående trend under de senaste månaderna. Under de första kvartalet 2024 kom nästan 11 400 migranter till EU denna vägen, vilket är 59 procent lägre än siffran för samma period 2023.

Att ta sig irreguljärt över Medelhavet är extremt farligt. Data från International Organization for Migration (IOM) visar att cirka 500 personer har rapporterats saknade i Centrala Medelhavet hittills i år.

Ändrad 29 april 2024 15:08