Lastfartyg på grund utanför Helsingborgs hamn

Ett bulklastfartyg har gått på grund söder om Helsingborgs hamn. Kustbevakningens dykare har undersökt fartygets skrov och hittar inga skador. I nuläget har ingen olja läckt.

Det var vid 23-tiden på fredagskvällen som fartyget, lastat med spannmål, gick på grund. Trafikövervakningen i området noterade att fartyget låg på fel kurs, men fick ingen respons på upprop. Även en bogserbåt försökte fånga befälhavarens uppmärksamhet, men utan framgång. 23.15 gick fartyget på grund på en sandbank.

Kustbevakningens övervakningsfartyg KBV 314 var i närheten och var snabbt på plats. Kustbevakningens dykare har under morgonen gjort en undersökning av skrovet. Den har inte visat på några skador på skrovet, varken från insidan eller utsidan.

–  Fartyget är lastat med 5000 ton vete och har enbart bränsle för framdrift ombord. Fartyget har gått på en sandbank med fören och bränsletankarna ligger i aktern, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

Det är rederiet som ansvarar för bärgningen av fartyget. Transportstyrelsens inspektör är ombord och diskuterar bärgningen med försäkringsbolaget. Kustbevakningen kommer att vara kvar på platsen för att bevaka bärgningen.

–  Det finns inga tecken på skador, men det kan finnas skador på undersidan av fartyget där den står på grund som vi inte kan se nu. Vi finns på plats för att vara beredda om olja skulle läcka ut, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

Kustbevakningen har genomfört nykterhetstest på befälhavaren och har därefter överlämnat ärendet till polisen. Befälhavaren misstänks för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.