Grundstött segelbåt Falsterbo
Kustbevakare ombord på den grundstötta segelbåten.

Segelbåt på grund söder om Falsterbo

Tidigt på måndagseftermiddagen gick en större segelbåt med nio personer ombord på grund i naturreservatet Måkläppen syd om Falsterbo. Just nu genomför Kustbevakningen en miljöräddningsoperation för att förhindra ett utsläpp och ta hand om dieseln ombord på segelbåten.

– Vi har inte lämnat platsen sedan igår eftermiddag och arbetar för fullt med begränsande åtgärder för att förhindra ett utsläpp genom att försöka tömma båten på diesel, säger räddningsledare Fredrik Tyrén.

Segelbåten är vattenfylld och ligger med kraftig slagsida vilket gör det svårt att tömma den på bränsle. Enligt Fredrik Tyrén finns det ingen akut risk att dieseln kommer läcka ut men man arbetar för att så snabbt som möjligt kunna föra över den till ett av Kustbevakningens fartyg samtidigt som vi arbetar för att ägare och försäkringsbolag till segelbåten ska vidta åtgärder för att så skyndsamt som möjligt bärga fartyget.

– Grundstötningen har skett inom ett känsligt naturområde. Därför är vi måna om att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt, säger Fredrik Tyrén.

En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik inleddes av Polisen som seden lades ner. Befälhavaren fick även göra ett utandningsprov som inte visade påverkan av alkohol.

Alla bilder på Kustbevakningens hemsida får användas i icke-komersiellt syfte. Ange Foto: Kustbevakningen.