Kustbevakningen stärker Sverige i det nya säkerhetsläget
6 maj 2025 12:42

Kustbevakningens generaldirektör Lena Lindgren Schelin höll ett föredrag för medlemmarna i Föreningen för Göteborgs Försvar.
Hur påverkas Kustbevakningen av det förändrade säkerhetsläget i Sverige, nya risk- och hotbilder i den maritima miljön samt inträdet i Nato? Dessa frågor stod i fokus när generaldirektör Lena Lindgren Schelin höll ett föredrag för medlemmarna i Föreningen för Göteborgs Försvar i slutet av april.
– Det är ett mycket relevant och viktigt tema som Föreningen för Göteborgs försvar lyfter. De senaste årens negativa utveckling i vår omvärld är alltmer aktuellt och påverkar Kustbevakningens uppdrag i hög grad. Kustbevakningens roll i totalförsvaret visar tydligt att vi bidrar till att stärka Sverige i det nya säkerhetsläget som råder, säger generaldirektör Lena Lindgren Schelin.
Kustbevakningens roll i totalförsvaret
Kustbevakningen agerar i en alltmer komplex maritim risk- och hotmiljö med bland annat störningar på samhällsviktiga funktioner, ökade miljörisker, cyberhot och säkerhetsutmaningar.
– Grunden i Kustbevakningens roll i totalförsvaret är att upprätthålla förmågan att utföra det uppdrag som är fastställt. Det vill säga räddningstjänst och sjöövervakning, med tydliga prioriteringar på att skydda samhällsviktiga funktioner.
Kustbevakningen verkar även i flera områden inom det civila beredskapssystemet. Vi ingår både i beredskapssektorn Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen som hålls ihop av MSB och i sektorn Ordning och säkerhet som Polisen ansvarar för. Vi ingår också i sjödelen inom Transportsektorn som ligger under Transportstyrelsens samordningsansvar.
– Kustbevakningens roll är här att kunna stötta med den maritima förmågan, att bedriva verksamhet till sjöss, där få andra myndigheter finns utifrån de prioriteringar som görs inom de olika sektorerna. Det är helt centralt att vi har en utvecklad sjölägesbild och utifrån aktuella risk- och hotbilder löpande kan prioritera var våra resurser gör bästa möjliga samhällsnytta, fortsätter Lena Lindgren Schelin.
Till det kommer det särskilda uppdraget för Kustbevakningen att samverka och stötta Försvarsmakten i det militära försvaret med särskilt utpekade uppgifter under krig eller höjd beredskap.
– Här behöver vi säkerställa att vi får en så sömlös övergång som möjligt och kan upprätthålla prioriterad samhällskritisk verksamhet både i det civila och det militära uppdraget, säger Lena Lindgren Schelin.
Kustbevakningens roll i Nato
Sedan Sverige gick med i Nato deltar Kustbevakningen i flera arbeten med koppling till försvarsalliansen. Övergripande handlar det om att delta i övningar och vara delaktiga i etablerade forum och samverkanskanaler. I stödet till Försvarsmakten och Nato kan Kustbevakningen komma att utföra särskilda uppgifter som till exempel sjötrafikledning, värdlandstöd, övervakning, bevakning och ordningshållning.
– Ett nätverk i Nato arbetar för att övervaka kritisk undervattensinfrastruktur. Kustbevakningen har utsetts till att vara den nationella operativa kontaktpunkten mot nätverket, en uppgift som utförs i nära samarbete med Försvarsmakten. Varje gång vi diskuterar vår verksamhet och vårt uppdrag så omfattar det även verksamhet inom Nato. Att få med det tänket i vår nationella och internationella planering är A och O, avslutar Lena Lindgren Schelin.
Många ville ställa frågor till Lena Lindgren Schelin.
Ändrad 6 maj 2025 12:42