Ansökningskrav till utbildningen

För att söka till Kustbevakningens grundutbildning måste du ha:

  • Grundläggande behörighet för högskolestudier
  • Svenskt medborgarskap
  • B-körkort utan trafikvillkor automatväxel
  • Godkänt läkarintyg för sjöfolk i obegränsad fart, grupp 1 däck-säkerhetsbesättning (TSFS 2011:117)

Vi ställer höga krav på personlig lämplighet med förmåga att hantera myndighetsutövning. Du har personlig mognad och handlingskraft tillsammans med gott omdöme och god samarbetsförmåga. Du är en utpräglad lagspelare med stor flexibilitet och anpassningsförmåga. Du är tillmötesgående och engagerad, tar egna initiativ och har god kommunikativ förmåga.

Vi förutsätter att du har en god datorvana samt god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska.

Du som blir uttagen till intervju ska vid intervjutillfället uppvisa godkända handlingar (intyg/betyg/kursbevis) som bekräftar att du uppfyller samtliga antagningskrav. Läkarintyget behövs inte tas med till intervjutillfället utan visas i en senare del av rekryteringsprocessen, om du går vidare.

I antagningsprocessen ingår det en intervju samt ett testförfarande som bland annat innehåller fysiska tester, personlighetsanalys, drogtest samt säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen.

Ändrade krav för att antas till Kustbevakningens grundutbildning

Kustbevakningen har tagit bort de tidigare kraven på högskolestudier för att antas till grundutbildningen. Kurserna ingår istället i grundutbildningen som därmed blir cirka 2,5 år med betald månadslön för den som inte läst Fartygsbefäl klass VII och/eller Maskinbefäl klass VII tidigare.

Dela

Läkarintyg för sjöfolk