Nyheter: Hållbar havsmiljö

Kustbevakningens nyheter hittar du under den huvudingång på webbplatsen där den hör hemma. Här hittar du nyheter som sorteras in under området Hållbar havsmiljö. Det är till exempel nyheter om miljöräddning till sjöss, miljöövervakning och fiske.

Oljeutsläppet i Mälaren under kontroll

Oljeutsläppet som upptäcktes under måndagsmorgonen i Underåsviken norr om Södertälje är under kontroll. Kustbevakningen har vallat in oljan och sanering pågår.

Oljeutsläpp i Mälaren

Under måndagsmorgonen upptäcktes ett utsläpp av olja i Underåsviken norr om Södertälje. Kustbevakningen har två enheter på plats och arbetar med att begränsa oljans spridning.

Miljöräddningsoperation efter oljeutsläpp från fabrik i Hälsingland

På lördagskvällen den 23 oktober skedde ett utsläpp av tallbeckolja från en fabrik söder om Ljusne i Hälsingland. Kustbevakningen har med hjälp av flygplan och båt karterat utsläppets spridning och endast påträffat små mängder olja till sjöss och på land. Miljöräddningsoperationen har därför avslutats.

Miljöräddningsoperation inledd efter oljeutsläpp i Härnösand

Kustbevakningen har sedan i onsdags hjälpt räddningstjänsten i Härnösand med att begränsa ett oljeutsläpp från ett kraftvärmeverk. Eftersom oljan nu drivit ut på statligt vatten har Kustbevakningen inlett en egen räddningsinsats.

Ytterst lite tallbeckolja har påträffats utanför Skutskär

Kustbevakningen har sent igår kväll samt under tidiga morgontimmarna fortsatt jobba med att försöka lokalisera vart eventuell olja kan ha hamnat. Under onsdagseftermiddagen hade inga fynd gjorts och i och med det så avslutar Kustbevakningen sitt arbete.

Kustbevakningen på väg till utsläppet i Skutskär

Ett utsläpp av tallolja har under natten ägt rum i Skutskär, utanför Gävle. Oljan finns i vattnet, både i anslutning till land och längre ut. Utsläppets storlek är ännu oklar. Enheter från Kustbevakningen är på väg till platsen.

Utredningen och insatsen avslutad i Piteå

Kustbevakningen har beslutat om en vattenföroreningsavgift för rederiet till fartyget som släppt ut olja i djuphamnen i Piteå. Därmed avslutas förundersökningen.

Dieselutsläpp i Vättern efter lastbilsolycka

Under natten till tisdagen skedde en lastbilsolycka på E4:an mellan Gränna och Jönköping vilket resulterade i ett dieselutsläpp i Vättern. Kustbevakningen arbetar nu tillsammans med räddningstjänsten, miljörestvärdesräddning och väghållare. Målsättningen är att förhindra vidare spridning.

Grundstött fartyg i Ångermanälven

På torsdagsmorgonen fick ett 130 meter långt lastfartyg maskinproblem och gick på grund vid Sandö i Ångermanälven. Kustbevakningen arbetar med att minimera riskerna för att olja ska läcka ut i vattnet.

Fartyg loss från grund på Fårö

Lastfartyget som natten till lördag grundstötte på Fårö har dragits loss. Ingen olja kom ut i vattnet i samband med grundstötningen eller bärgningen.