Nyheter: Hållbar havsmiljö

Kustbevakningens nyheter hittar du under den huvudingång på webbplatsen där den hör hemma. Här hittar du nyheter som sorteras in under området Hållbar havsmiljö. Det är till exempel nyheter om miljöräddning till sjöss, miljöövervakning och fiske.

Kapsejsad fiskebåt bärgad – miljöoperation avslutad

Vid sjutiden på måndagsmorgonen kapsejsade en fiskebåt under bogsering väster om Vinga i Göteborgs skärgård. Kustbevakningen har enheter på plats och arbetar med att förhindra ett dieselutsläpp. Ännu har ingen olja läckt ut.

Förundersökning inledd om oljan som nått västkusten

Kustbevakningen har inlett en förundersökning angående oljan som drabbade västkusten i veckan. Undersökningen vill få klarhet i om det har begåtts något brott. Oljeprover har tagits löpande som en del i att samla bevismaterial för att spåra källan.

Räddningsarbetet på västkusten avslutat

Kustbevakningen undersökte på torsdagen tillsammans med SSRS noggrant kuststräckan Lysekil Strömstad, inklusive Koster, och har endast funnit mindre påslag av olja. Ingen olja påträffades i Kosterhavets nationalpark.

Olja har drivit in på svenskt vatten

Uppdatering 21.10 På grund av hårda vindar avbryter nu Kustbevakningens fartyg arbetet med att bekämpa oljeutsläppet utanför Marstrand för natten. Arbetet återupptas imorgon bitti när det ljusnat.

Inget gift i ampullerna på Västkusten

Uppdatering 170427: Enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland har Försvarets forskningsinstitut konstaterat att innehållet i ampullerna är ofarligt och det finns ingen anledning till oro om man hittar en sådan ampull.

Historiska dykningar utanför Öland

Kustbevakningens dykare i Oskarshamn har dokumenterat och bojat ut vraket efter det skepp som en gång för längesedan var flottans stolthet, Regalskeppet Kronan.

Kustbevakningen granskar miljöfarliga vrak

Kring Sveriges kuster ligger tusentals vrak. De flesta är harmlösa för miljön men en del utgör ett potentiellt miljöhot. Kustbevakningen arbetar tillsammans med andra myndigheter och experter med att specialstudera en handfull miljöfarliga vrak för att ta fram arbetssätt och åtgärder som ska minska miljöriskerna. Under oktober undersöks vraket Villon.