Nyheter: Hållbar havsmiljö

Kustbevakningens nyheter hittar du under den huvudingång på webbplatsen där den hör hemma. Här hittar du nyheter som sorteras in under området Hållbar havsmiljö. Det är till exempel nyheter om miljöräddning till sjöss, miljöövervakning och fiske.

Minskad risk för oljepåslag efter lyckad saneringsinsats

Trots dålig sikt har Kustbevakningens fartyg KBV 048 tillsammans med det danska miljöskyddsfartyget Gunnar Thorson sanerat cirka 1500 liter tjockolja under måndagen. Risken att oljan nu ska nå land i betydande mängder har minskat.

Arbetet med oljeutsläppet på Västkusten fortsätter

– Läget har inte förvärrats sedan igår det rör sig fortfarande inte om ett större utsläpp. Samtidigt finns risken att mindre oljefläckar kommer att nå delar av Bohuskusten under dagen, sammanfattar räddningsledaren Filip Lundgren.

Olja har drivit in på svenskt vatten

Uppdatering 21.10 På grund av hårda vindar avbryter nu Kustbevakningens fartyg arbetet med att bekämpa oljeutsläppet utanför Marstrand för natten. Arbetet återupptas imorgon bitti när det ljusnat.

Inget gift i ampullerna på Västkusten

Uppdatering 170427: Enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland har Försvarets forskningsinstitut konstaterat att innehållet i ampullerna är ofarligt och det finns ingen anledning till oro om man hittar en sådan ampull.

Grundstött segelbåt utanför Åhus tömd på bränsle

Besättningen på Kustbevakningens fartyg KBV 003 har under kvällen tömt en grundstött segelbåt med knappt 200 liter diesel ombord som riskerade att läcka ut. – Tack vare en effektiv insats finns det inte längre någon risk för ett utsläpp, säger räddningsledaren Filip Lundgren.

Miljöräddningsoperation i Norrköping

Uppdatering 15.45: Läckaget är nu tätat. Enheter på plats fokuserar nu på att försöka få upp den diesel som läckt ut. Kustbevakningen bistår lokal räddningstjänst med att begränsa ett dieselutsläpp från ett lastfartyg som kört in i kajen i Pampushamnen i Norrköping.

Miljöräddningsoperation i Göta älv

Kustbevakningen bistår lokal räddningstjänst med att förhindra ett oljeutsläpp från det fartyg som gått på grund i Göta älv, nära slussarna i Lilla Edet.

Lägesuppdatering om grundstött segelbåt syd Falsterbo

Uppdatering 161216: Segelbåten har transporteras bort och befinner sig på danskt vatten. Ingen diesel har läckt ut under bärgningen och Kustbevakningen har nu avslutat sin miljöräddningsoperation.