Foto: Kustbevakningsflyget

Fiskefartyg har läckt ut olja vid norra Gotland

Uppdatering 2017-12-10 12.00 Kustbevakningens fartyg kunde inte se någon olja när de kom till Kappelhamnsviken igår. Under söndagsmorgonen har KBV 310 fortsatt söka efter olja. Kustbevakningens flyg har flugit över platsen på förmiddagen och har endast kunnat se tunna stråk av utspridd olja som inte är sanerbar. Sjöövervakningsfartyget KBV 310 kommer nu att avsluta sin insats och återgå till ordinarie verksamhet.

Kustbevakningens flyg upptäckte under ordinarie övervakningsflygning under lördagen ett fiskefartyg i Kappelhamnsviken på norra Gotland som läckt ut olja. Enligt den preliminära bedömningen rör det sig om ett begränsat utsläpp av någon form av lättare olja.

Sjöövervakningsfartyget KBV 310 är på väg till platsen och beräknas vara framme vid sextiden och miljöräddningsfartyget KBV 033 är på väg och beräknas vara framme runt 21-tiden på lördagskvällen. 

− När våra fartyg kommer på plats kan vi närmare fastställa vad utsläppet består av och vidta miljöräddande åtgärder som att förhindra spridning och ta upp olja för att skydda miljön, säger vakthavande befäl Anders Ekstrand.