Kombinationsfartyget KBV 003 finns på plats vid haveristen Foto: Kustbevakningen

Lastfartyg på grund utanför Helsingborg – inga synliga utsläpp

Ett drygt 80 meter långt lastfartyg gick på grund utanför Helsingborg på tisdagskvällen 24 september. Kustbevakningen har inte kunnat upptäcka några utsläpp av olja. Lastfartygets kapten sitter anhållen.

Larmet kom strax efter klockan 21 på tisdagskvällen. Lastfartyget hade gått på grund nära stranden utanför Hittarp norr om Helsingborg. Orsaken till grundstötningen är ännu oklar, men kaptenen är anhållen.

– Han är misstänkt för sjöfylleri alternativt grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik, säger räddningsledare Mattias Heneborn vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Kustbevakningens personal har varit ombord på lastfartyget och har två egna fartyg på plats – kombinationsfartyget KBV 003, som kan ta hand om större volymer olja, och miljöräddningsfartyget KBV 048. Även Transportstyrelsen har varit ombord på fartyget och inspekterat.

– Vi har inte hittat några tecken på oljeutsläpp. Men vi vill veta hur fartygets skrov ser ut och planerar därför att göra en undersökning med hjälp av våra dykare, säger Mattias Heneborn.

Ett bärgningsföretag är kontaktat, men än finns inga besked om när en eventuell bärgning kan komma igång. Enligt Kustbevakningens räddningsledare är situationen under kontroll.

– Vi bedömer att läget är stabilt. Några överhängande risker för utsläpp kan vi inte se just nu, säger Mattias Heneborn.