Fotot taget av ett av Kustbevakningens flygplan för sjöövervakning Foto: Kustbevakningen

Mindre oljeutsläpp när fartyg sjönk utanför Väddö

Strax före tio på måndagsförmiddagen kom larm om ett tvåmastat fartyg som sprungit läck utanför Väddö, drygt åtta mil nordöst om Stockholm.

En räddningsinsats drogs igång med enheter från Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet. Flera personer har evakuerats från fartyget med hjälp av Sjöfartsverkets helikopter. Det tvåmastade fartyget gick därefter till botten efter att snabbt ha tagit in mer vatten än vad som kunde pumpas ut.

Flygplan från Kustbevakningen har observerat ett mindre oljeutsläpp från fartyget som nu ligger på ett relativt stort djup på drygt 50 meter.

Eftersom det finns olja ombord på fartyget och det sjönk på statligt vatten är det nu Kustbevakningen som ansvarar för fortsatta åtgärder för att begränsa miljöpåverkan så mycket som möjligt.

Under tisdagen ska Kustbevakningen göra en ny flygning över platsen för att se hur pass mycket olja som läcker ut.

– Därefter får vi besluta om vad som ska göras. Fartyget ligger för djupt för att vi ska kunna skicka ner dykare. Rör det sig bara om små mängder dieselolja så dunstar den rätt snabbt i det varma vädret, säger Mattias Heneborn vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.