Oljan från den sjunkna båten samlas i en tank på Kustbevakningens fartyg. Därefter tas den om hand på land. Foto: Kustbevakningen

Olja uppsamlad efter motorbåtsbrand vid Ljusterö

Runt 600 liter dieselblandat vatten har Kustbevakningen samlat upp från den motorbåt som sjönk vid Ljusterö under tisdagseftermiddagen den 30 juli.

Det var vid lunchtid som en motorbåt fattade eld vid Ljusterö i Stockholms skärgård. En brandbåt från Räddningstjänsten gick till platsen och släckte elden. Inga personer uppges vara skadade. Båten sjönk och ligger nu på cirka 20 meters djup.

– Ett av våra havsövervakningsplan påbörjade spaning efter olja på havsytan direkt efter olyckan. Vårt fartyg KBV 031 sändes också till olycksplatsen, säger Johan Lund vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Kustbevakningen skickade ner dykare till vraket och använde även en sonar för att skanna av havsbotten. Sonar är en akustisk utrustning som kan lokalisera saker under vattenytan.

Resultatet av miljöräddningsoperationen är att Kustbevakningens personal kunde samla upp cirka 600 liter dieselblandat vatten från vraket med hjälp av slangar.

– Vi betraktar nu insatsen som avslutad. Målet var att så lite dieselolja som möjligt skulle komma ut i havet och det ser vi ut att ha lyckats med, säger Johan Lund.