Johanna, kustuppsyningsman

Johanna, kustuppsyningsman

"Vi värnar både om miljön och människorna som vistas i skärgården," säger Johanna om sin tjänst. Foto: Kustbevakningen.

När man utbildar sig till kustbevakare är man assistent under de första fem åren, därefter blir man kustuppsyningsman. Den tjänsten har Johanna, som tjänstgör ombord på en av Kustbevakningens mindre enheter, en jakt i Vaxholm.

Johanna arbetar i patrull, vilket innebär att hon är ombord på jakten i 2-3 dygn och däremellan ledig mellan 1,5 dygn och 1,5 vecka. Jakten har tre besättningar för att vara i drift så mycket som möjligt. Det finns inte fasta team utan alla femton medarbetare på kuststationen arbetar tillsammans i olika patruller.

– Mina kollegor är viktiga för mig, det är en förmån att få arbeta i nära team med folk som värdesätter samma sak som jag. Mitt arbete är som en andra familj, säger Johanna.

Hur är arbetet ombord på en jakt?

För att trivas på en jakt anser Johanna att det viktigaste är att gilla att vara med andra människor, för man är aldrig ensam när man är i tjänst. Sedan måste man tycka om att vara på sjön och uppskatta tempoväxlingen, att ha förmågan att släppa allt för att åka på ett larm, men även att sköta underhållet av båten och utrustningen däremellan.

– Det lockar mig att arbeta på mindre enheter och i ett högt tempo. Vi arbetar tillgängligt och nära, vi har små enheter och kan snabbt åka iväg. Ofta är vi först på plats när något händer, vi får träffa allmänheten och kan påbörja utredningar. Jag trivs jättebra med det. Maskinisten och befälhavaren stannar nästan alltid kvar på jakten, men vi andra kan ta däcksbåten eller vattenskotern och hinna först fram när det behövs, säger Johanna.

Varför sökte du dig till Kustbevakningen?

– Jag är uppvuxen i Stockholms skärgård och fick upp ögonen för Kustbevakningen redan som barn. Dessutom har jag ett intresse för rätt och ordning. Det ska gå rätt till. Det blev en bra kombo på Kustbevakningen. Min tjänst omfattar allt från att hålla skärgården ren och fin till att hjälpa och finnas till för allmänheten. Vi värnar både om miljön och människorna som vistas i skärgården, säger Johanna.

Dela

Fakta om Kustbevakningens mindre enheter

Så blir man kustbevakare