Internationellt samarbete ledde till långa fängelsestraff för människosmuggling

Kustbevakare spanar över havet i solnedgång

Kustbevakare bedriver sjöövervakning.

Strax innan jul dömdes fem personer till fängelse för människosmuggling i Storbritannien efter ett internationellt underrättelsesamarbete initierat av Kustbevakningen.

Den 1 november 2020 gick ett lettiskt fartyg på grund sydost om Gotland. Kustbevakare från Slite samtalade med besättningen och fick en märklig känsla av att allt inte stod rätt till ombord. Inget brott kunde styrkas men nu hade fartyget fått både våra och andra myndigheters ögon på sig.

Efter en märklig färd ut ur Östersjön tog fartyget sikte på Nederländerna, men anlöpte till slut Nieuwpoort i Belgien. Vid det här laget var även danska myndigheter inkopplade tillsammans med nederländsk polis. Även Polismyndigheten och Tullverket deltog i ärendet.

Hypotesen var att fartyget skulle användas för att smuggla narkotika till ett nordiskt land, men när brittiska UK Border Force bordar fartyget utanför Great Yarmouth finner de istället 69 personer från Albanien gömda ombord.

Besättningen greps på plats och drygt ett år senare, strax innan jul 2021 dömdes de och ytterligare två personer till fängelsestraff på mellan 7 och 10 år för människosmuggling efter utredning av brittiska National Crime Agency (NCA).

Händelsen är ett exempel på hur en till synes liten bit information från Kustbevakningens verksamhet i den maritima miljön kan visa sig vara en viktig pusselbit i ett större sammanhang och hur gränsöverskridande brottslighet bäst bekämpas med gränsöverskridande samarbete.

Ändrad 24 januari 2022 09:41

Dela

Kontakt

info@kustbevakningen.se

Växel: 0776-70 70 00