Kustbevakningen och polisen har undsatt 1422 migranter i Medelhavet

Besättningen på vintersäsongens sista patrull på Medelhavet tillsammans med ansvarig personal från Kustbevakningen och sambandsofficeren från italienska Guardia di Finanza. Foto: Karin Cars, Kustbevakningen

Besättningen på vintersäsongens sista patrull på Medelhavet tillsammans med ansvarig personal från Kustbevakningen och sambandsofficeren från italienska Guardia di Finanza. Foto: Karin Cars, Kustbevakningen

I förra veckan genomförde svenska Kustbevakningen och Polismyndigheten säsongens sista patrull på uppdrag av Frontex. Under vinterhalvåret har de svenska besättningarna totalt undsatt 1422 personer under sammanlagt 49 sjöräddningar utanför Lampedusas kust i Medelhavet.

Från oktober till april varje år har den svenska Kustbevakningen och Polismyndigheten personal i Medelhavet på uppdrag av Frontex, EU:s gemensamma gräns- och kustbevakning. Åtagandet för svensk del är bland annat att förhindra narkotikasmuggling och illegalt fiske, men huvuddelen av arbetstiden består av att hjälpa till vid sök- och räddningsinsatser och eskortera migranter till land.

Under den gångna säsongen har Sverige bidragit med polisbåten av modell Marell M15 och fyra besättningar som arbetat skift utanför den italienska ön Lampedusa. Varje patrull har haft tre svenska besättningsmän ombord och en sambandsofficer från italienska Guardia di Finanza.

Kraftig ökning av migranter

Frontex rapporterade nyligen om en kraftig ökning av antalet migranter till EU. Jämfört med i fjol sökte sig tre gånger så många migranter till EU under årets första tre månader via den centrala Medelhavsrutten, där Lampedusa ingår. Bättre väder och politisk instabilitet är två av anledningar till den extrema ökningen, som var särskilt anmärkningsvärd under mars månad, uppger Frontex. Ön Lampedusa, som ligger förhållandevis nära den tunisiska och libyska gränsen, är sedan lång tid tillbaka en av de platser dit flest båtmigranter anländer.

Peter Widlund, som är ansvarig för utlandsuppdragen på Kustbevakningen, är nöjd med den svenska insatsen.

– Sverige har bidragit med fyra mycket kompetenta besättningar med lång erfarenhet. Samtliga våra insatser under den gångna säsongen har genomförts väl. Däremot har det varit ett strapatsrikt år på andra sätt. Båten fick motorhaveri i höstas och det tog lång tid att få reservdelar levererade till Lampedusa. Allt material slits hårt under de långa arbetspassen, säger Peter Widlund.

Harald Birgander var befälhavare på säsongens sista patrull. Han har arbetat inom Kustbevakningen i Skåne sedan 1997 och har tillsammans med sina två kollegor från polisen över hundra års erfarenhet inom sina yrken.

– Vi har haft en fantastiskt bra sammanhållning, alla ställer alltid upp, berättar Harald Birgander som också vill lyfta fram det goda samarbetet med Guardia di Finanza och den italienska kustbevakningen.

– Det har varit ett äventyr att patrullera här i både bra och dåligt väder, fortsätter han. När det stormat som mest har vi fått ställa in. ”Var är det vi har hamnat?” var min första tanke när vi kom hit i oktober. Lampedusa är en så liten ö med bara sju tusen invånare mitt i Medelhavet dit det kan komma hundratals, och ibland tusentals, migranter under en dag.

Professionella och tystlåtna svenskar

Marcella, som till vardags arbetar i besättningen på ett av Guardia di Finanzas fartyg vid Sicilien, tjänstgjorde på säsongens sista patrull för Sveriges del. Som sambandsofficer höll hon i kontakten med de italienska myndigheterna.

- The Swedish crew is very professional, kommenterar hon sina svenska kollegor ombord. They are quiet and care about security.

Strax innan patrullen skulle avslutas kom ett larm om en möjlig migrantbåt några sjömil bort, ett uppdrag som tilldelades den svenska besättningen. Det rutinerade teamet satte full fart mot målet som dock visade sig vara en privat fiskebåt utan migranter ombord. Besättningen kunde avsluta årets uppdrag genom att stillsamt åka in mot kaj för att packa ihop inför hemresan till sina ordinarie tjänster i Sverige.

Fakta

Från oktober till april har svenska Kustbevakningen och Polismyndigheten deltagit i Frontex operation Themis med att bevaka EU:s yttre gräns, som en del av Frontex stående styrka. Under den gångna säsongen 2022-23 hade de svenska besättningarna 224 planerade patruller, genomförde 49 sjöräddningar och undsatte 1422 migranter.

Tidig morgon i Lampedusas hamn. Använda värmefiltar vittnar om mängden migranter som passerade under gårdagen.

Samtidigt med flera fiskebåtar lämnade säsongens sistra patrull Lampedusas hamn klockan sex på morgonen.

Befälhavare Harald Birgander har patrullerat utanför Lampedusas kust tillsammans med två kollegor från Polismyndigheten under vinterhalvåret på uppdrag av Frontex.

Samarbetet med de italienska myndigheterna har fungerat bra. Här möter den svenska besättningen den italienska kustbevakningen som hjälper migranter i land. Foto: Polisen.

Övergivna båtar är en vanlig syn på Lampedusas stränder.

Under säsongens sista patrull fick den svenska besättningen i uppdrag att kontrollera en båt som visade sig vara en privat fiskebåt utan migranter ombord. Foton: Karin Cars, Kustbevakningen.

Ändrad 1 juni 2023 12:26

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.