Oljeutsläppet i Mälaren under kontroll

KBV 410 tillsammans med den länsa som hindrar oljan från att driva ut i Mälaren. Foto: Kustbevakningen

Oljeutsläppet som upptäcktes under måndagsmorgonen i Underåsviken norr om Södertälje är under kontroll. Kustbevakningen har vallat in oljan och sanering pågår.

– Vi har flugit över området under förmiddagen och ser ingen olja utanför våra länsor. Det finns därmed inte längre något akut hot mot dricksvattenproduktionen i Mälaren, säger räddningsledare Jonas Holmstrand.

Kustbevakningen kontaktades under måndagsmorgonen gällande ett oljeutsläpp i Underåsviken norr om Södertälje. Två fartyg och ett flyg dirigerades till platsen för att kartera utsläppets spridning och påbörja begränsande åtgärder.

– Tack vare att vi snabbt länsade in oljan har närmiljön skyddats från föroreningar samtidigt som vattenverken kunnat fortsätta bedriva sin verksamhet, säger Jonas Holmstrand.

Misstänkt miljöbrott

En förundersökning om miljöbrott har inletts och leds av Kustbevakningens förundersökningsledare.

– Med tanke på sekretess kan vi inte säga mer i nuläget än att flera utredningsåtgärder har vidtagits, berättar Jonas Holmstrand.

Ingen tidsprognos för när insatsen avslutas

Uppskattningsvis har cirka 50 kubikmeter oljeblandat vatten sanerats med hjälp av sugbilar från en privat aktör. Det finns i nuläget ingen prognos över hur länge saneringsarbetet kommer att pågå.

– Vi har läget under kontroll för tillfället men är beredda att agera om förutsättningarna skulle förändras, avslutar räddningsledare Jonas Holmstrand.

Ändrad 26 november 2021 15:13

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.