Unikt dyksamarbete i Öresund

Dykövning

Kustbevakningen och Räddningstjänsten Skåne Nordväst har ett unikt och framgångsrikt samarbete inom vattendykeriet. Förra veckan avslutades den årliga övningsveckan.

Varje år under vecka 40 genomförs en övningsvecka där dykare från Kustbevakningen och Räddningstjänsten Skåne Nordväst, (RSNV), arbetar och dyker tillsammans. I år var det elfte gången som övningsveckan genomfördes.

– När det sker olyckor i våra områden så kallas ofta dykare från flera olika myndigheter till platsen. I Skåne jobbar och övar vi tillsammans, sida vid sida. Vi kan dyka och dykleda i varandras organisationer, vilket är en stor fördel. Vi blir inte lika sårbara och vi får en mycket bättre uthållighet vid större olyckor, säger Moltas Berg, biträdande stationschef i Malmö.

Samverkan leds av Kustbevakningen

Samverkan leds av Kustbevakningen tillsammans med RSNV. Dykare från andra kuststationer bjuds in liksom räddningsdykare från Halmstad, Malmö och Trelleborg. Detta är unikt för Sverige. 

Det finns inte så många aktiva dykare i 24/7 verksamhet i Sverige. Ett dyk sker enligt speciella dyktabeller och dykaren är under ytan en fast tid och sedan måste personen vila en period. Detta gör att det krävs fler personer vid större olyckor.

– Att öva tillsammans med varandras utrustning och byta roller är värdefullt. Vi ska kunna bistå räddningstjänsterna i deras område och vi ska kunna ta emot dykare från räddningstjänsten och leda dykarna från våra enheter. Genom ett fantastiskt samarbetet bidrar vi till ett säkrare Skåne och Greater Copenhagen, vilket känns riktigt bra, avslutar Moltas Berg.

I år hölls övningen i Öresund utanför Helsingborg. En rad olika scenarion och arbetsmoment kopplat till undervattensmiljön hanns med under veckan.

Ändrad 13 oktober 2023 12:54