Lämnar med flaggan i topp

Therese Mattsson

Nu går Kustbevakningens generaldirektör i pension. Foto: Pernilla Johansson

Efter fem år och tre månader slutar generaldirektör Therese Mattsson på Kustbevakningen. Nu går hon i pension och kan summera 40 år i statens tjänst. Den 1 juni 2018 gjorde Therese sin första arbetsdag på Kustbevakningen och den 31 augusti 2023 blir den sista.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att få avsluta min karriär på och jag har inte haft en enda tråkig dag på jobbet sedan jag började på Kustbevakningen. Jag känner att jag vill sluta på topp när myndigheten mår bra och växer. Vi har fått ökade anslag, fler aspiranter är på ingång och anseendemätningen har varit på topp under alla dessa år. Det sägs ju att man ska lämna festen när den är som roligast, vilket jag känner att gör nu, säger Therese.

40 år i statens tjänst

Therese har arbetat inom statens tjänst i 40 år. Med en kandidatexamen i juridik började hon sin karriär på Skatteverket. Efter det blev det Polismyndigheten i många år. Först på polisen i Värmland, för att sedan gå vidare till Säpo för ett jobb som biträdande avdelningschef för kontraspionage och säkerhetsskydd. Resan gick vidare för ett jobb som rikskriminalchef på Rikskriminalpolisen. I drygt ett år hann Therese också med att vara chef för statsrådsberedningens kansli för krishantering, innan hon blev utnämnd till generaldirektör för Tullverket, och nu de senaste åren för Kustbevakningen.

– Jag har haft en härlig jobbkarriär på många sätt. Det beror på att jag har jobbat hårt, levererat och haft roligt på alla mina arbetsplatser. Samhällsnyttan och att jobba i offentlig verksamhet är det som har drivit mig och jag har haft förmånen att få ha många intressanta och spännande jobb. Dessutom har jag ju hela tiden haft bra och kunniga medarbetare.

Oroliga tider

Mycket har hänt de senaste åren som har påverkat samhället och i sin tur Kustbevakningen. Först kom pandemin och sedan kriget i Ukraina.

– Det är en otroligt sorglig utveckling som har skett de senaste åren. Även om det är mot en bakgrund av ett tragiskt krig, så har Kustbevakningen fått en mer självklar roll på grund av det. Det har blivit än mer tydligt att Kustbevakningen är Sveriges rörliga flotta till sjöss, och att vi utöver vårt egna uppdrag, är en viktig myndighet för många andra och en viktig pusselbit i Sveriges civila försvar.

I säkerhetsläget som råder just nu är en god samverkan med andra myndigheter viktigare än någonsin. Inträdet i Nato kommer att ställa nya krav på Sverige och även på Kustbevakningens verksamhet. Therese ser en ljus och intensiv framtid för Kustbevakningen, med mycket att göra och utvidgade uppdrag på grund av Nato.

– Det är en spännande tid som väntar. Det kommer att bli än viktigare med samverkan och att myndigheterna kraftsamlar för att tillsammans bidra till Sveriges bästa. Ett inträde i Nato kommer att innebära att Kustbevakningen kommer att behövas ännu mer. Till exempel när det gäller värdlandsstöd, internationella övningar och samverkansmöten inom det civila och militära försvaret. Kustbevakningen har det som många andra myndigheter saknar, en sjögående verksamhet som gör stor nytta.

Ett nytt kapitel

Vad Therese ska göra med all fritid är många nyfikna på. Med en make, två schäfrar och ett hus i Värmland finns det alltid något att pyssla med och framförallt är det detta hon kommer att ägna sin tid åt. Plus lite inplanerade resor under hösten.

– Jag får se om jag trivs med att vara pensionär till hundra procent. Jag kanske börjar klättra på väggarna och bestämmer mig för att engagera mig i något jag tycker är intressant. Jag ska varje fall vara ledig året ut för att känna på mitt nya liv. Det jag ser fram emot är att slippa veckopendlingen. Att lämna hemmet varje söndagkväll har stundtals varit tufft. 

Lena Lindgren Schelin tar över stafettpinnen

Regeringskansliet har utsatt en ersättare för Therese Mattsson. Lena Lindgren Schelin börjar sin tjänst som generaldirektör den 1 september och det har funnits tid för överlämning.

– Jag är så glad och stolt över Kustbevakningen och att få möjlighet att lämna över ett väldigt fint paket till min ersättare. Lena får nu öppna det stora paketet och utveckla verksamheten vidare.

– Jag vill passa på att tacka alla för ett gott samarbete. Det har varit 40 fantastiska år och ett privilegium att få arbeta tillsammans med alla kompetenta medarbetare och samarbetspartners. Både på Kustbevakningen och på mina andra arbetsplatser. Jag kommer att följa Kustbevakningens och andra myndigheters utveckling med intresse, avslutar Therese.

Ändrad 31 augusti 2023 13:20

Dela

Kontakt

Kustbevakningens presskontakt

Tel: 010-279 86 99
Mån-fre kl. 09-16, extra öppet vid särskilda händelser.
Övriga tider svarar Kustbevakningens ledningscentral.